TAEC
Image default
Bedrijven

5 Tips om je bedrijf te verduurzamen

Het onderwerp duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een belangrijk onderwerp in onze samenleving. Vanuit de Europese Unie komen er steeds nieuwe wet- en regelgevingen die vragen om verduurzaming. In deze blog lees je 5 tips om je bedrijf te verduurzamen.

 

Businessplan verduurzamen

Verduurzamen hoeft niet moeilijk te zijn. Als ondernemer is het goed om eerst te kijken naar wat de mogelijkheden zijn om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Als je producten levert, kun je kiezen voor duurzame verpakkingsmogelijkheden. Ben je bijvoorbeeld een restauranteigenaar? Dan kun je eens kijken naar 4 tips om je restaurant duurzamer te maken. Het maakt niet uit in welke branche je actief bent, er zijn altijd mogelijkheden om je businessplan te verduurzamen.

 

Duurzaam vervoer

Fietsen en lopen zijn uiteraard de meest duurzame vormen van duurzaamheid. Elektrisch openbaar vervoer is ook een goed alternatief, vooral voor langere afstanden. Heb je als bedrijf auto’s van de zaak? Dan is het veel voordeliger om over te stappen naar elektrische bedrijfsauto’s. Om reizen te in zijn algeheel te beperken, is het introduceren van thuiswerkdagen ook een goed idee.

 

Afval scheiden.

Afval kan goed worden hergebruikt voor het maken nieuwe producten en daarom is afvalscheiding zo belangrijk. Tijdens het werk wordt veel weggegooid, het is daarom ideaal om op werk scheidingsafvalbakken te hebben. Deze scheidingsafvalbakken verkleinen de kans dat alles in de vuilverbranders terecht komt. En dat is zonde want materialen zoals plastic kunnen goed worden hergebruikt. Het scheiden van je afval is niet alleen duurzaam, maar het helpt je ook besparen op je afvalstoffenheffing en vermindert je restafval.

 

Werkomgeving verduurzamen

Je werkomgeving verduurzamen is natuurlijk een belangrijk onderdeel. Het verduurzamen van je pand doe je door minder energie te verbruiken dan nodig is. Maak je gebruik van aardgas? Dan overstappen naar duurzaam gas een goed begin. Duurzaam gas zorgt voor minder CO₂-uitstoot. Zonnepanelen met een stekker zijn ook een goede optie om groen stroom op te wekken. Het isoleren van je pand zorgt ook voor een lagere energierekening.

 

Stimuleer verduurzaming bij je personeel

Tegenwoordig belonen grote bedrijven werknemers die met de fiets naar werk komen. Door fietsen te belonen en een goede fietsenstalling te bieden, is de kans groot dat werknemers de auto laten staan en gaan fietsen.  Het stimuleren van fietsen brengt veel voordelen met zich mee. Het zorgt ervoor dat het ziekteverzuim omlaaggaat, omdat het mensen vitaler maakt. Daarnaast blijven de wegen ook sneller leeg.

 

Het verduurzamen van je bedrijf hoeft niet moeilijk te zijn. Met deze 5 tips hopen we je in ieder geval voldoende te hebben geholpen.