TAEC
Image default
Vervoer en transport

Afpakken van een rijbewijs

Is het bij jou zo dat jouw rijbewijs onlangs is afgepakt? Dan kan je spreken over het feit dat jouw rijbewijs ingevorderd is. Dit is erg vervelend als je afhankelijk bent van jouw rijbewijs. Dit komt meestal voor bij mensen die de auto gebruiken om naar werk toe te gaan of om de kinderen op te halen van school. Daarom mag de politie ook niet zomaar een rijbewijs afpakken. Er zijn bepaalde wetten in Nederland hiervoor waardoor het soms terecht is om te doen en soms niet. Door de wetten die gelden voor de bestuurders in Nederland vaak beschermd, echter kan je rijbewijs ook afgenomen worden indien je een gevaar bent voor anderen.

Wedstrijdje houden in het verkeer
Iets wat echt niet mag in het verkeer is het houden van een wedstrijd. Dit kan heel tof lijken om te doen samen met je vrienden maar de realiteit is dat dit gewoon gevaarlijk is. Door met grote snelheidsverschillen over de weg te gaan creëer je een gevaarlijke situatie voor jezelf en voor andere mensen. De regels die gelden zijn erop gericht om de meest veilige situatie te creëren voor alle deelnemers in het verkeer. Als jij hier niet aan voldoet dan is het mogelijk dat jouw rijbewijs wordt afgepakt.

Onterecht afname
Een politieagent mag jou als bestuurder niet zomaar staande houden en tevens jouw rijbewijs niet zomaar afpakken. Dit mag alleen gebeuren als er sprake is van een onveilige situatie waarin jij je niet houdt aan de verkeersregels. Als er sprake is van een onterechte afname van jouw rijbewijs dan kan je dit aanvechten door een schriftelijk verzoek in te dienen. Vaak kan jij hierin gelijk halen en zodoende jouw rijbewijs eerder terugkrijgen. Zelfs als je besluit om dit niet te doen is het alsnog vaak mogelijk om jouw rijbewijs weer terug te krijgen. De afname van een rijbewijs geldt meestal slechts voor een tijdelijke termijn.

Alcohol
Er gelden specifieke regels in het verkeer als het gaat om het gebruik van alcohol. Deze regels zijn afhankelijk van jouw ervaring in het verkeer en zijn op het internet te vinden. Deze regels zijn er voor de veiligheid van jezelf en van de andere deelnemers in het verkeer. Het is namelijk zo dat het effect van alcohol achter het stuur vergelijkbaar is met het rijden zonder een nacht geslapen te hebben. Door de de alcohol is er sprake van concentratieproblemen en waanverschijnselen. Het gebruik van alcohol is niet zonder gevolgen.

Het belang van veilig rijden
Als jouw rijbewijs tijdelijk is ingevorderd dan heb je de gelegenheid om te reflecteren op wat er is gebeurd. Je kan van deze periode gebruik maken door goed na te denken over waarom dit is gebeurd. Meestal is er wel degelijk sprake van een geldige reden als jouw rijbewijs wordt ingevorderd aangezien de politie dit niet zomaar mag doen. Als dit wel is gebeurd dan ben je geen veilige deelnemer aan het verkeer. Zorg ervoor dat je altijd veilig en bewust rijdt aangezien je op deze manier voorkomt dat er ongelukken gebeuren. 

 

Jouw rijbewijs snel weer terug krijgen? Schakel dan Omnius Advocaten in.