TAEC
Image default
Woningen

De eiken visgraat vloeren van Bax houthandel ook geschikt voor jou?

Als je ooit naar een aflevering van een van de vele verbouwprogramma’s op tv hebt gekeken, ken je vast en zeker de allure van de mooie eiken visgraat vloeren bijvoorbeeld van Bax houthandel. Misschien heb je zelfs wel eens oud tapijt in je eigen huis omhoog getrokken, stiekem hopend op een glimp van hardhout eronder. Het maakt niet uit welke houten vloer je in je huis hebt, de uitstraling is klassiek en past bij vrijwel elke interieurstijl. Maar niet alle houten vloeren zijn hetzelfde! Het soort vloer dat je kiest – massief houten planken of laminaat, afgewerkt of onafgewerkt, eiken of grenen – zal niet alleen een enorm effect hebben op hoe het eruit ziet, maar ook hoe het slijt, en hoeveel onderhoud je er na verloop van tijd aan zult hebben.

Massief versus samengestelde eiken visgraat vloeren van Bax houthandel

De eerste beslissing die je moet nemen als je van plan bent de eiken visgraat vloeren van Bax houthandel aan te schaffen is of je een massief houten vloer of een samengestelde houten vloer wilt. Dat is zeker een esthetische beslissing, maar ook een praktische. Hier is het verschil.

Massief

Massief houten vloerdelen zijn, zoals hun naam al doet vermoeden, gemaakt van massieve planken hardhout. Ze komen vaak voor in oudere huizen en kunnen vele malen worden geschuurd en opnieuw worden gebeitst. Het grootste nadeel? Ze kunnen kromtrekken in een vochtige omgeving.

Samengesteld

Samengestelde vloerplanken zijn opgebouwd uit lagen houtfineer (dunne platen echt hout). Ze worden vaak voorgelakt geleverd en zijn eigenlijk duurzamer dan massief houten planken als het gaat om kromtrekken en kieren. Maar omdat deze planken uit dunne lagen bestaan, kunnen ze waarschijnlijk niet worden bijgeschaafd. Dus als je over een paar jaar van kleur wilt veranderen, is dit soort vloer waarschijnlijk niet geschikt om te kiezen.

Afgewerkt versus onafgewerkt

De meeste samengestelde vloerdelen zijn voorgelakt, wat betekent dat de beits er al op zit voordat je ze legt. Massief houten vloeren kunnen voorgelakt of onafgewerkt zijn. Hier is het verschil.

Voorgelakte vloeren

Als je voorgelakte vloerdelen laat leggen, hoef je ze niet eerst nog ter plekke te schuren of te beitsen, dus als je je zorgen maakt over dampen of stof, is dit waarschijnlijk de beste keus. Om die reden zijn ze ook duurder in aanschaf.

Onafgewerkt vloeren

Onafgewerkte vloerdelen worden ter plekke geschuurd en gebeitst, dus je hebt meer invloed op de kleur en afwerking. Hoewel deze planken minder kosten dan voorbewerkte planken, zullen de arbeid en het proces om ze ter plaatse af te werken waarschijnlijk ervoor zorgen dat de totaalprijs nog flink oploopt.

Houtsoorten

Bij het selecteren van hardhouten vloeren zijn er tientallen opties, zowel nieuwe als hergebruikte (uit een eerder gebouw of project). Hier zijn enkele van de meest populaire:

Eik: Een van de meest voorkomende vloersoorten, eiken is geliefd om zijn duurzaamheid, brede nerf. De meest voorkomende soorten eiken vloeren zijn wit eiken en rood eiken.

Notenhout: Notenhout heeft een donkerdere, rodere basiskleur, waardoor het een rijkere, warmere vloeroptie is – en ook een zeer duurzame.

Kersenhout: Bekend om zijn roodachtige tint en een textuur die glanzender is dan veel andere houtsoorten, is kersenhout extreem duurzaam.

Essen: een lichte houtsoort die populair is bij meubelmakers, maar essenhout is ook een goede vloermogelijkheid. Wit essen heeft een subtielere nerf, terwijl zwart essen een donkere nerf heeft die contrasteert met de lichte achtergrond.

Grenen: Net zoals er honderden soorten dennenbomen zijn, zijn er ook talloze soorten grenen vloeren. Het hout varieert sterk in duurzaamheid tussen soorten, dus vraag de specialist naar de specifieke soort die je overweegt.