TAEC
Image default
Bedrijven

De verschillen tussen buiten- en binnenverf

Sommige mensen denken dat ze vast wel de binnenmuren van de woonkamer kunnen verven met buitenverf, maar dit is niet altijd aan te raden. Er zijn namelijk een aantal verschillen tussen binnen- en buitenverf, waardoor ze niet verwisselbaar zijn. Daarom is het verstandig om te weten in welke situatie u de ene of de andere verfsoort moet gebruiken. Hieronder leest u meer over de verschillen tussenbeide en vindt u de beste soort Sikkens verf die u kunt u gebruiken.

Waarom die verschillen?

De naam van beide soorten verf zegt het al, de ene gebruikt u buiten en de andere binnen. Maar wat maakt de twee verfsoorten anders van elkaar dat ze niet verwisselbaar zijn? Allereerst is er een verschil in hars. Hars zorgt ervoor dat de pigmenten in de verf worden gebonden aan het oppervlak waarop u verft. Buitenverf heeft veel meer te maken met veranderingen in de buitentemperatuur en luchtvochtigheid, waardoor de hars iets flexibeler moet zijn. Als de hars te stijf zou zijn, dan zou de verf simpelweg afbrokkelen als het zou uitzetten en krimpen bij een temperatuursverandering. Daarentegen heeft binnenverf wel een stijvere hars nodig, omdat het zo goed beschermd is tegen krassen.

Waarom zijn ze niet verwisselbaar?

Hoewel er geen vaste regel is die zegt dat de buitenverf niet binnen kan worden gebruikt, zijn er enkele redenen waarom het niet ideaal zou zijn. Zo is buitenverf bijvoorbeeld niet heel goed bestendig tegen bijtende schoonmaakmiddelen. Daarnaast geeft de hars van buitenverf sporadisch gassen af. Deze gassen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid bij langdurige blootstelling. Vervolgens zijn er ook meerdere redenen waarom het niet verstandig is om binnenverf voor buiten te gebruiken. Zo is de verf niet goed bestendig tegen warmte en vocht, en zal het scheuren bij temperatuursveranderingen.

De beste Sikkens verf die u kunt gebruiken

Het is daarom slim om te kijken naar de verf die past voor uw schilderwerk. Voor binnen heb je verschillende soorten muurverf en -primers. Deze zijn beschikbaar in een veelheid kleuren en texturen, zoals matverf en structuurverf. Voor buiten kunt u hoogglansverf of zijdeglansverf gebruiken, die erg goed dekkend zijn en snel opdrogen.