TAEC
Image default
Woning en Tuin

Deense meubels voor comfort en gezelligheid

 

De Deense stijl is al decennialang een graag geziene woonstijl. Met een functioneel en minimalistisch design, neutrale kleurenpalet en aaibare stoffen staat deze ingetogen en tijdloze stijl garant voor een comfortabel en gezellig interieur.

Het ontstaan van de Deense stijl

De Deense stijl kent zijn oorsprong in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Het was een reactie op het overdadige, vaak onnodig complexe design van meubels en interieurs uit de voorgaande decennia. Met zijn functionele, minimalistische vormgeving stond het Deense, en meer algemeen Scandinavische design, daar lijnrecht tegenover.

Pas in de jaren vijftig kreeg de stijl internationale aandacht toen architect Arne Jacobsen in 1950 het Royal SAS Hotel in Kopenhagen ontwierp en het pand voorzag van een interieur in de Deense stijl. Vanaf dat moment kreeg de stijl wereldwijde bekendheid en werd het ook buiten de Scandinavische landen populair in de woninginrichting.

Hoe herkent u Deense meubels

Deense meubels herkent u aan de eenvoudige vormen in het ontwerp. De meubels hebben een minimalistische en tegelijk elegante uitstraling. Deens design is tijdloos en functioneel en door het gebruik van rustige, neutrale tinten en natuurlijke materialen goed in te passen binnen vrijwel iedere interieurstijl. Ook als u geen specifieke Scandinavische interieurstijl heeft, passen Deense meubels vaak prima bij de rest van het interieur.

Natuurlijke materialen

Deense meubels lijken eenvoudig in het ontwerp, maar dat neemt niet weg dat ze gemaakt zijn van hoogwaardig materiaal. Dit draagt mede bij aan de duurzaamheid van Deense meubels. Hout speelt een belangrijke rol in het Deens design, van licht eikenhout tot donker notenhout. Ook een metalen (buis)frame in combinatie met hout ziet u vaak terug bij Deense meubels. Daarnaast worden wol, vilt en linnen veel gebruikt voor de (meubel)stoffering en in accessoires zoals kussentjes en kleden.

Neutrale tinten

Aardetinten, pastelkleuren en een palet van grijs, zwart en wit kenmerken de Deense stijl. Deze neutrale kleuren grijpen terug op de oorsprong van het Deense design: de liefde voor de natuur. De kleuren zijn rustig voor het oog en zorgen voor een evenwichtig interieur. Door lichte kleuren te combineren met donkerdere tinten wordt een gezellige sfeer gecreëerd waarin veel mensen zich dadelijk thuis voelen.

Organische vormen

Hoewel het design wordt gekenmerkt door eenvoud, zijn Deense meubels niet altijd strak in het lijnenspel. De poten van tafels en stoelen hebben vaak een lichte kromming, stoelen hebben vaak een licht gebogen rugleuning, de hoeken van het tafelblad zijn vaak afgerond. Comfort is namelijk een belangrijk onderdeel van Deense meubels. Niet alleen in ergonomisch opzicht, ook voor het oog mogen de meubels wat zachter zijn. Vaak hebben meubels dan ook zachte, aaibare meubelstoffering, lampenkappen bestaan vaak uit meerdere lagen stof, vloerkleden zijn zacht aan de voeten. Het zijn allemaal voorbeelden van organische elementen die bij de natuurlijke uitstraling van de Deense stijl passen.

Deense meubels zijn dus een populair element in het interieur. Overweegt u Deense meubels aan te schaffen, kijk dan altijd goed naar de herkomst van het materiaal en kies voor kwalitatief goede meubels. Daarmee haalt u comfort en gezelligheid in huis, en geniet u jaren van uw Deense meubels.