TAEC
Image default
Dieren

Doodaas Montage voor roofvis. Wat moet je weten?

Ook voor het vissen met doodaas is er keuze uit verschillende soorten onderlijnen. De meest gebruikte doodaas montage is een stalen of titanium onderlijn met een enkele dreg. Deze onderlijn is geschikt voor het doodaas vissen met de dobber. Hiervoor kan ook een fluorocarbon onderlijn gebruikt worden. Wanneer er met doodaas op de bodem wordt gevist, wordt vaak een takel ingezet. Dit is een onderlijn met meerdere haken of dreggen. Vaak wordt hierbij een bij de kop en staart van de aasvis gezet. Dit kan zowel met een dobber of statisch in de pieper ingezet worden.

Wanneer je met een takel vist, is het erg belangrijk om bij een aanbeet onmiddellijk de haak te zetten en dus absoluut niet te wachten met aanslaan. Soms zijn snoeken of snoekbaars gigantisch gulzig en zullen ze de aasvis snel proberen door te slikken, je wilt natuurlijk voorkomen dat de snoek een aasvis met dreggen doorslikt. Daarom is het van groot belang dat je snel aanslaat. Je kunt beter een vis missen dan een roofvis vangen met geslikte dreggen, vaak overleven de vissen dit namelijk niet.

Zoals bovenstaand aangegeven wordt er voor het doodaas vissen met de dobber vaak een onderlijn met een enkele dreg ingezet. Deze enkele dreg kan in verschillende formaten ingezet worden, afhankelijk van het formaat aasvis dat gebruikt wordt. Voor het vissen op snoek met een aasvis van circa 20cm wordt erg vaak een haakmaat 1 of 2 enkele dreg gebruikt. Voor het vissen op snoekbaars is een haakmaat 4 of 6 ruim voldoende.

Het is mogelijk om doodaas onderlijn kant en klaar gereed voor gebruik te kopen of zelf onderlijnen te knopen. Wanneer je zelf onderlijnen wilt knopen, zul je moeten beschikken over een aantal materialen. Allereerst heb je een rol staaldraad, titanium of fluorocarbon nodig. Daarnaast heb je een krimptang, crimps en dreggen nodig. Uiteraard kun je zelf bepalen of je nog anti tangle sleeves, swivels of andere materialen wilt gebruiken om je onderlijn mee af te werken.

Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je onderlijn lang genoeg is. Vooral grote snoeken hebben een erg grote muil en kunnen de aasvis soms diep inslikken. Een onderlijn van 30CM kan dan in de bek van de snoek verdwijnen en lijnbreuken veroorzaken, dit wil je natuurlijk niet!