TAEC
Image default
Sport

Een dag uit het leven van judoka Shohei Ono

Shohei Ono wordt beschouwd als een van de meest sensationele judoka’s aller tijden met drie wereldkampioenschappen en twee olympische gouden titels op zak. Ondanks dat Ono alles wint wat er maar te winnen valt, ging zijn weg naar zijn tweede olympische medaille niet zonder slag of stoot. Zijn voorbereiding op de Spelen van Tokio 2020 heeft hij deels vanuit huis moeten doen. Gewichtheffen, hardlopen en uchi komi training, het komt allemaal aan bod. Voor iedere training heeft hij speciale pakken. Kijk eens op https://www.ippon-shop.nl/ voor vergelijkbare trainingspakken.

Krachttraining

Veel topsporters houden hun trainingen geheim. Dit doen zij om te voorkomen dat rivalen de atleet op hun zwakke plekken raken. Daarentegen is het een feit van algemene bekendheid dat Ono veel aan krachttraining doet. De judoka zegt zelf dat gewichtheffen zijn ‘geheime’ talent is, hoewel hij dit niet onder stoelen of banken steekt. Met zijn ijzersterke benen en krachtige bovenlichaam voert Ono als opwarmer van de dag wat snatches van 90 kg uit. Vervolgens voert hij enkele cleans uit van 120 kg. Tenslotte eindigt hij zijn sessie met clean and jerks van 110 kg.

Cardio

Een belangrijk onderdeel in het leven van een topjudoka is cardio, omdat dit specifiek gericht is op het opbouwen van de conditie en het verbranden van vet. In de sporten judo, taekwondo en gewichtheffen is het niet raar om in de laatste 24 uur nog anderhalve tot drie kilo te verliezen, zodat zij op de limiet van hun gewichtscategorie zitten. Cardio is daarom ideaal voor een zo laag mogelijk vetpercentage in combinatie met een grote hoeveelheid aan spiermassa. ‘s middags doet Ono aan cardio training in Yamaguchi, de geboorteplaats van de Japanner. Shohei rent moeiteloos een kwartier lang trappen op. Aangezien Ono nog wat energie over heeft, besluit hij om nog twintig minuten een steile weg in de buurt op te rennen.

De uchi komi

Het laatste onderdeel van Ono zijn training bestaat uit de uchi komi. De Japanse term verwijst naar een herhaling van werpbewegingen tot het punt daar waar de worp daadwerkelijk zou worden uitgevoerd. Op dat punt stop je met de beweging. De judoka begint met zijn osotogari, zijn favoriete worp. “Dat komt omdat het de eenvoudigste techniek is”, aldus Ono. De techniek paste hij ook toe op WK 2019 in Tokio en de Grand Slam Osaka in 2018. Dan gaat hij door met de volgende uchi komi: de ashi barai, een worp waarbij je maar met één voet veegt. Ten slotte sluit Ono zijn dag af met zijn welbekende uchi mata. Deze uchi komi doet hij in zijn eentje tegen de muur waarbij hij met zijn lenige benen zo ver zwaait als hij kan.