TAEC
Image default
Woning en Tuin

Een duurzame oplossing voor isolatie in uw tiny house

Verwarmingskosten in een tiny house worden steeds belangrijker door de stijgende energie- en grondstofprijzen. Met dit doel voor ogen heeft de firma Finck & Co. uit Krefeld na zeven jaar ontwikkeling het warmtereflecterende isolatiemateriaal ISUM MF 14 gepatenteerd en op de markt gebracht. ISUM MF 14 bestaat uit een 14-laags composiet systeem met een totale dikte van 11,4 mm.

Bekend principe opnieuw bruikbaar gemaakt

96% warmtereflectie door infraroodreflecterend oppervlak. Het principe is al lang bekend, bijvoorbeeld in de beschermende pakken van de brandweer, de reddingsdeken of de coating aan de binnenzijde van de thermische isolatiebeglazing.

Geringe dikte, hoog rendement dankzij 96% warmteterugwinning

Door de geringe totale dikte van slechts 11,4 mm en de 96% warmtereflectie door infraroodreflecterend oppervlak heeft dit innovatieve product zich speciaal voor toepassingen in TinyHouses in Lisse  en modulehuizen bewezen. ISUM MF 14 heeft een isolatiewaarde die vergelijkbaar is met 120 mm conventionele isolatie. Dankzij de warmtereflecterende werking kan het gebouw in de winter veel sneller worden opgewarmd en in de zomer tegen de zon worden beschermd. De energiekosten voor warmteopwekking in de winter en voor ruimtekoeling in de zomer worden aanzienlijk verlaagd.

“Met ISUM MF 14 raken we de zenuwen als het gaat om het isoleren, zelfs in beperkte situaties of wanneer extra eigenschappen zoals afscherming tegen hoogfrequente straling nodig zijn.

Het product biedt aanzienlijke voordelen voor de gebruiker, die de foliecomposiet eenvoudig en eenvoudig kan installeren.

 

Meer leefruimte, lagere productiekosten

De isolatiematerialen die momenteel voornamelijk worden gebruikt, zoals polystyreenschuim of minerale wol, verminderen de warmteoverdracht. ISUM MF 14 gaat hier nog een stap verder: het voorkomt bovendien de warmteoverdracht door infraroodreflecterende oppervlakken en dit met een rendement van 96%. Deze uitbreiding van het effectiviteitsspectrum leidt tot volledig nieuwe oplossingsmogelijkheden. Componentenstructuren kunnen aanzienlijk dunner zijn zonder verlies van isolatievermogen. Dit betekend dat het dus minder ruimte in neemt maar wel een hogere isolatie waarde behoudt. Vooral voor in een tiny house kan dit zeer voordelig zijn. Afhankelijk van de statische eisen kan de wanddikte aanzienlijk worden gereduceerd zonder verlies van isolatievermogen, waardoor meer woonruimte ontstaat. Een goede isolatie maakt het ook een stuk makkelijker om je tiny house te verwarmen.

In vele gesprekken en gezamenlijke ontwikkelingswerkzaamheden hebben wij reeds talrijke fabrikanten en verwerkers kunnen overtuigen van de voordelen van ons nieuwe en gepatenteerde warmtewerende isolatiemateriaal ISUM MF 14. Bijvoorbeeld het bedrijf Tiny House Design.

Mogelijke toepassingen: Tiny House

Het slechts 7 mm dikke composiet systeem wordt bij het uitrollen opgeblazen tot ongeveer 11,4 mm. ISUM is verkrijgbaar in 2 versies: de gesloten versie voor gebruik binnenshuis in het dak/muur- of vloeroppervlak als vochtscherm of buiten, de diffusie-open versie ISUM MF 14 M als ondervloerbedekking.

Om de warmte-isolatie te kunnen berekenen, werd in samenwerking met de RWTH Akense universiteit en het softwarehuis Hottgenroth een rekentool ontwikkeld. Voor de verdere ontwikkeling van het composietsysteem heeft Finck & Co samengewerkt met gerenommeerde instituten, zoals het Fraunhofer Instituut IBP in Stuttgart. De kennis die op deze manier wordt opgedaan, moet worden verwerkt in de verdere productontwikkeling.
Het product beschikt over alle goedkeuringen die door de bouwautoriteiten zijn vereist.