TAEC
Image default
Woningen

Een gietvloer nemen? Zorg voor een goede planning!

Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer, zul je merken dat het heel waardevol is om deze enorme klus goed te plannen, ook als je van plan bent een gietvloer te nemen. Waarom? Omdat als je eenmaal nieuwe vloeren hebt gekocht, je er zeker van moet zijn dat ze goed worden gelegd.

Hier volgt een overzicht in vijf stappen van wat je kunt verwachten en hoe je een succesvolle installatie van een nieuwe vloer kunt plannen.

Een gietvloer nemen, wat komt er allemaal bij kijken?

De aanschaf van een nieuwe vloer, ook wanneer je een gietvloer wilt nemen, begint met een visie over hoe je nieuwe vloer de inrichting van je huis zal verbeteren. Je bekijkt foto’s voor vloerideeën, je onderzoekt de opties die het beste bij je wensen passen, je neemt stalen mee naar huis, en ten slotte beperk je je keuzes tot je je definitieve keuze maakt.

In de meeste gevallen zul je je nieuwe vloer door iemand laten leggen, tenzij je een doorgewinterde doe-het-zelver bent. Een juiste installatie van je nieuwe vloer is van het grootste belang voor hoe je vloer er uiteindelijk zal uitzien. Niemand wil zijn zuurverdiende geld uitgeven aan nieuwe vloeren en ze vervolgens verkeerd (laten) leggen.

De plaatsingsbeoordeling

Daarom zal je, zodra je je nieuwe vloer hebt gekozen, je werk door een vakman willen laten beoordelen om er zeker van te zijn dat er geen problemen zullen zijn zodra de installateur arriveert om je nieuwe gietvloer te plaatsen. Bij een kwaliteitsinstallatie spelen vele factoren een rol.

De juiste vloermaten

De eerste factor is de juiste afmetingen. Zo bent je er zeker van dat je genoeg materiaal hebt besteld om de vloer te laten leggen en geen vertragingen oploopt doordat je meer moet bestellen.

De standaarden voor harde oppervlakteproducten zoals hout, tegels, laminaat en luxe vinylplanken is om 10% toe te voegen aan de nettomaat van het te bedekken gebied om rekening te houden met snijden en afval.

Rolproducten zoals tapijt en vinyl kunnen tot 15% afval hebben als gevolg van de afmetingen van de ruimte en de plaatsing van de naden.

Bij gietvloeren is hier geen sprake van.

Onregelmatigheden in de ondervloer

Als je oud tapijt vervangt en nieuw tapijt laat leggen, is er meestal weinig voorbereiding van de vloer nodig, tenzij er een opvallend probleem is.

Als je echter een oude vloerbedekking verwijdert en een nieuwe harde vloerbedekking installeert, moet je een grondige analyse laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat alle mogelijke problemen zijn opgelost. Tapijt kan potentiële problemen verbergen die pas zichtbaar worden nadat deze verwijderd zijn.

Soorten problemen met de ondervloer om aan te pakken

Enkele potentiële problemen die moeten worden aangepakt voordat je je nieuwe vloeren installeert:

Als er vocht is, moet je een vochttest laten doen om te bepalen wat er nodig is om het probleem te verhelpen.

Een ongelijke ondervloer is geen enkel probleem als je van plan bent een gietvloer te laten leggen. Ook tapijt zal een groot aantal problemen met de ondervloer verbergen.

De industriestandaard voor een vlakke vloer is 3/16″ over een straal van 10′.

Als je verrotte vloerdelen of multiplex met waterschade hebt, moeten deze worden vervangen.

Eventuele tekenen van schimmel moeten worden aangepakt door het schrobben van het oppervlak met een mengsel van 1 deel water en 1 deel bleekmiddel.

Gebruik een zachte borstel en werk totdat de tekenen van schimmel zijn verdwenen.