TAEC
Image default
Woning en Tuin

Eikenhout als haardhout? De voor- en nadelen op een rij

Een openhaard in huis biedt gezelligheid: het knisperende vuur en het zachte en warme licht zorgen voor sfeer in de ruimte. Daarnaast is een openhaard een goede manier om de ruimte te verwarmen tijdens de koudere maanden van het jaar. Een belangrijke overweging bij een openhaard is welke houtsoort je het beste kunt gebruiken. Bij Bewust Haardhout koop je onder andere essenhout, eikenhout, beukenhout en berkenhout. Alle houtsoorten zijn op duurzame wijze geproduceerd en hebben hun eigen voordelen. Hoe zit het bijvoorbeeld met eikenhout, wat zijn de voor- en nadelen van deze soort?

Waar komt eikenhout vandaan?

Eikenbomen zijn een wijdverspreide boomsoort en groeien in diverse delen van de wereld, waaronder Europa, Azië en Noord-Amerika. Ze gedijen goed in een gematigd klimaat en je vindt deze bomen met name in bossen en parken. Eikenhout is een harde houtsoort. De sterkte en het mooie nerfpatroon maken de soort geschikt voor het maken van meubels. Zeker in combinatie met de karakteristieke bruine kleur zien tafels of kasten er goed uit. Ook voor de openhaard is eikenhout haardhout een goede keuze. Het hout brandt langzaam en levert levendige vlammen op.

Is eikenhout duurzaam?

Eikenhout is een relatief duurzame houtsoort, omdat het langzaam brandt en daardoor een hoog rendement heeft. Je doet dus vrij lang met een kleine hoeveelheid hout. Het nadeel van eikenhout is dat de boom langzaam groeien. Voor meubel maken is dit een voordeel, omdat het sterk hout oplevert en niet snel slijt, maar voor haardhout is dit minder gunstig. Een langzame groeisnelheid betekent namelijk dat de soort minder hernieuwbaar is. Als je voor een duurzamere soort wilt gaan, kies je essenhout of berkenhout. Echter, duurzaamheid hangt ook af van de plek van oorsprong en het drogingsproces. Kies voor natuurlijk gedroogd hout met een oorsprong dicht bij huis.

De warmteafgifte van eikenhout

De brandeigenschappen van eikenhout zijn uitstekend. De brandsnelheid is langzaam, waardoor het rendement hoog is. Het hout heeft een hoge energie-inhoud en levert intense warmte. Zeker als het koud is, is eikenhout fijn omdat het de ruimte goed verwarmt. Het vlammenspel en de gloed zien er levendig in, wat bijdraagt aan de sfeer in de ruimte. De verbranding van eikenhout is langzaam door de dikke schors en harde kern. Dit zorgt voor constante warmte en weinig roet. Met name voor een grote openhaard of kachel is de houtsoort een uitstekende keuze.

Andere eigenschappen van de houtsoort

Eikenhout wordt vaak gekozen voor grotere kachels, onder andere door de lage brandsnelheid. De houtsoort geeft weinig geur af en levert weinig roet op. Een nadeel van eikenhout ten opzichte van andere houtsoorten is dat het lang moet drogen. Van nature is het vochtgehalte vrij hoog, waardoor het langer duurt voordat het als brandhout gebruikt kan worden. Als je het hout kant-en-klaar koopt is dit minder relevant, omdat je het hout direct kunt gebruiken. Bij vers gekapt hout is dit iets om rekening mee te houden.

 

https://www.bewust-haardhout.nl/