TAEC
Image default
Onderwijs

Help, de studiekeuze komt eraan!

Veel leerlingen op de middelbare school weten nog niet precies wat zij willen doen wanneer zij hun eindexamen hebben gehaald. Zeker wanneer pas in het derde of het vierde leerjaar zitten. Toch moet rond deze tijd al langzaam bepaald worden waar de carrière naar toe gaat. Door bijvoorbeeld open dagen van hogescholen, universiteiten en Mbo’s te bezoeken komt iemand erachter welke opleidingen er allemaal zijn. Het voordeel van een open dag is bovendien dat er vragen gesteld kunnen worden aan docenten en studenten. Zo krijgt een leerling een goed idee en beeld van hoe het HBO, MBO of de uni eruit ziet.

 

Naast het bezoeken van open dagen kan het ook een goed idee zijn om een meeloopdag te volgen.  Tijdens een meeloop maak je namelijk kennis met een lesdag op de opleiding. Daarnaast krijg je ook al een voorproefje van de lesstof. Je loopt namelijk met een student van de opleiding mee. Zo leer je ook al het gebouw kennen en natuurlijk de fijne zitplekjes. Daarnaast weet je ook waar je de lekkerste koffie en broodjes kunt halen.

Een laatste redmiddel

Mocht je nu nog niet weten wat je wilt gaan doen dan kun je nog altijd een competentietest doen. Tijdens deze test kom je erachter met welke opleidingen jij het meeste raakvlak hebt. Op basis van een aantal criteria wordt er namelijk gekeken naar jou sterke en zwakke punten. De sterke punten geven een idee van de opleidingen die bij jou passen. De zwakke punten sluiten de opleidingen uit die totaal niet bij jou passen. Dit zorgt uiteindelijk voor een goed en helder beeld. Veel tests geven uiteindelijk een top drie van opleidingen die bij jou zouden moeten passen. Je zou dan eens naar deze drie opleidingen kunnen kijken en je afvragen of het misschien een goed idee is.

De volgende stappen

Wanneer je dan een opleiding hebt gevonden is het belangrijk om je in te schrijven. Dit gebeurd via DUO. Daarnaast moet je bij de meeste hogescholen, universiteiten en Mbo’s ook een collegekaart aanvragen. Wanneer je dit allemaal hebt afgerond dan kun je alvast de boeken bestellen die je nodig hebt voor het eerste jaar. Een goede tip is om deze tweedehands te kopen. Zo bespaar je jezelf vaak een hoop geld. Geld dat je juist kun uitgeven aan leuke en lekkere dingen.

https://www.testgroup.nl/competentietest/