TAEC
Image default
Vervoer en transport

Het geheim achter de gele kleur van taxi’s.

Waarom komt de gele kleur naar voren als universeel kenmerk voor de Taxi Breda?

Iedereen denkt bij een Taxi in Breda gelijk aan een geel gekenmerkte auto. Ofwel met bestikkering ofwel met de kleur van de auto zelf. Maar waar komt die herkenbaarheid voor deze kleur eigenlijk vandaan ?  In sommige steden van amerika zijn alle taxi’s geel. Heeft dit met de regels van de overheid te maken of is dit een puur zakelijke beslissing geweest ? Amerika heeft qua economie altijd een grote invloed gehad op de rest van de wereld. Trends in de taxi’s in Breda is daarbij niet afwezig gebleven.

Zwartrijders ?

Verschillende steden in amerika hadden een groot probleem met zwartrijders die onopgemerkt de taximarkt verpesten door klanten op te lichten en slechte kwaliteit te leveren. De overheid moest hier iets aan doen. Op dat moment was een van de grootste taxibedrijven van new york een bedrijf dat alleen met geel gekleurde auto’s rondreed. Gezien het vertrouwen dat het bedrijf al genoot en de opvallende kleur die de taxi’s van dat bedrijf hadden heeft de gemeente besloten om alle geregistreerde taxi’s die gele kleur te geven.

Illigale taxis.

Op deze manier konden klanten de legale taxi’s van de illigale taxi’s onderscheiden en was er een betere handhaving door de gemeente mogelijk. Deze trend van gele taxi’s is vanuit amerika overgewaaid naar het europese vaste land. Onder andere door film en tv waarin de new yorkse taxi’s veel in worden afgebeeld heeft de gele kleur voor de taxi’s stilletjes de nummer 1 positie ingenomen voor de taximarkt. Deze trend heeft zich ook doorgezet in de kleur van de taxidakborden die de taxi’s gebruiken.

Nieuwe trend ?

Tegenwoordig  zijn er in amerika ook taxi’s in verschillende kleuren terug te vinden.  De gele kleur voor de taxi is meer en meer een nostalgische herinnering aan de jaren 80 en 90 aan het worden. Het is met de steeds veranderende wereld het wachten op de volgende trend die de taximarkt zal gaan veranderen.