Hoe bereken ik een zakelijke hypotheek

Naast een normale hypotheek bestaat er ook een zakelijke hypotheek. De naam zegt eigenlijk al wat het inhoudt, maar in deze tekst gaan we er dieper op in. Ook gaan we kijken naar de verschillen tussen een zakelijke hypotheek en een normale hypotheek en daarnaast gaan we kijken hoe je een zakelijke hypotheek voor bedrijfspand precies kan berekenen. 

Zakelijke hypothecaire lening

Een zakelijke lening is een lening die iemand daadwerkelijk zakelijk aangaat. Deze lening wordt gebruikt om een zakelijk pand te kunnen kopen of een zakelijk pand te kunnen verbouwen. Anders dan bij een normale hypotheek gaat het hier dus om een lening voor een zakelijk pand en niet om een koophuis. Naast dat je de geldverstrekker moet kunnen aangeven hoe veel er maandelijks aan hypotheek terugbetaald kan worden, moet er ook aangegeven worden wat de verwachtingen zijn qua inkomsten van het bedrijf. De geldverstrekker wil natuurlijk zo snel mogelijk zijn geld terug hebben en geen risico lopen dat dit niet gebeurt. Wanneer een bedrijf eigenlijk gedoemd is om te falen, zal de bank een groter risico lopen om het geld niet geheel terug te krijgen en dus ook geen lening verstrekken aan de ondernemer.  Een ander verschil met een persoonlijke hypotheek heeft te maken met de maandelijkse kosten die terugbetaald moeten worden. Naast dat iemand de lening moet terugbetalen betaalt hij of zij natuurlijk rente. Bij een zakelijke hypotheek is de rente hoger. Dit heeft te maken met een risico-opslag. Een risico-opslag heeft te maken met hoe hoog het risico is dat het bedrijf onvoldoende omzet zal gaan genereren. Hieruit bestaan verschillende categorieën en elk bedrijf kan dus gecategoriseerd worden in een andere categorie. Hoe hoger deze categorie is, hoe hoger de risico-opslag zal zijn en hoe hoger de maandelijkse rente is die betaald moet worden naar de maandelijkse kosten van het terug betalen van de lening.

Zakelijke lening berekenen voor bedrijf

Om een zakelijke lening te hoeven berekenen zijn er een aantal gegevens nodig. Allereerst moet het pand getaxeerd worden zodat de totale waarde van het gebouw duidelijk wordt. Laten we uit gaan van een waarde van 200.000 euro. Ook is het belangrijk om te weten welke inleg iemand zal geven. Vaak vragen zakelijke hypotheken om een minimale inleg van bijvoorbeeld 15%. Zonder deze inleg gaan zij niet akkoord met een zakelijke lening. Laten we uitgaan van een inleg van ongeveer 30000. Dan wordt de totale hypotheek dus 170.000 euro wat verstrekt moet worden door de verstrekker. Ook is het belangrijk om een maximale looptijd aan te geven. In hoeveel tijd moet hoeveel van de hypotheek afgelost zijn bijvoorbeeld. 

Verschillende soorten rente

Er zijn verschillende soorten renten die bij de hypothecaire lening kunnen. De eerste is een Annuïteiten hypotheek. Bij deze vorm van rente betaalt iemand de gehele looptijd een zelfde bedrag aan rente en hypotheek. Deze zal in de gehele looptijd dan ook niet kunnen wijzigen. De tweede is een lineaire hypotheek. Bij een lineaire hypotheek zal de rente gaan dalen vanaf de eerste betaling. Hierdoor worden de maandlasten dus lager naarmate de maandaflossingen voldaan worden. Het hypotheek bedrag blijft hetzelfde, maar de maandelijkse kosten van de rente gaan omlaag waardoor het gehele bedrag dus zal dalen. 

Tot slot meer info

Al met al is de keuze van de hypotheek geheel aan de gene die hem afsluit, maar de verstrekker kiest vaak door middel van de berekening wat het aflos bedrag wordt. Hier wordt dus rekening gehouden met het risico bedrag. Veel succes met het afsluiten van een zakelijk hypotheek voor een bedrijfspand.

 

https://hypotheekberekenen.nl/tips-en-vragen/hypotheek-berekenen-bedrijfspand