TAEC
Image default
Gezondheid

Hoe vermindert u het risico op een leveraandoening?

De lever is een van de belangrijkste organen in het lichaam en is verantwoordelijk voor vele levensondersteunende functies. Deze omvatten het filteren en reinigen van het bloed, de bloedstolling en het afbreken van giftige stoffen. Wanneer u veel vetrijk voedsel of alcohol gebruikt, kunnen deze stoffen zich in uw lever ophopen. Dit kan leiden tot een aandoening die vette leverziekte wordt genoemd. Daarnaast kunnen de cellen in de lever beschadigd raken door insulineresistentie, diabetes of een te hoog cholesterolgehalte. Het resultaat kan cirrose zijn, waarbij littekenweefsel de plaats inneemt van gezonde cellen in uw lever. Hier zijn enkele manieren om een gezond lichaam te behouden en het risico op leveraandoeningen te verkleinen.

 

Een gezonde levensstijl aanhouden

Een gezonde levensstijl kan leveraandoeningen helpen voorkomen. Dit betekent dat u regelmatig moet bewegen, een gezond lichaamsgewicht moet hebben, tabaksrook en alcohol moet vermijden en op uw voeding moet letten.

Het eten van voedingsmiddelen met een lage glycemische index is ook belangrijk om ongezonde insulineniveaus in het bloed te voorkomen.

De lever is in staat zichzelf te herstellen als hij niet te veel beschadigd is, maar dit kost tijd. In de tussentijd kunt u door goed voor uzelf te zorgen risico’s als obesitas en diabetes beperken, er al voor zorgen dat u op de lange termijn gezond blijft.

 

Verminder uw risico op leveraandoeningen

Vermijd overconsumptie van vetrijk voedsel en alcohol.

Verminder uw risico op diabetes of een te hoog cholesterolgehalte.

Eet een dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten.

Zorg voor een gezond gewicht.

 

Verminder het risico op insulineresistentie

De lever is een van de eerste organen die door insulineresistentie worden aangetast. Als je alcoholist, diabeticus of een te hoog cholesterolgehalte hebt, loop je het risico op insulineresistentie. Dit kan leiden tot leververvetting en levercirrose.

Hier zijn enkele manieren om uw risico op insulineresistentie te verminderen:

– Doe regelmatig aan lichaamsbeweging

– Houd een dieet met een lager percentage vet en suiker in voedingsbronnen

– Verminder uw alcoholgebruik

– Overweeg medicatie zoals metformine te nemen om diabetes te voorkomen

 

Verminder het risico op diabetes

Diabetes is een chronische aandoening die schade kan veroorzaken aan organen in het hele lichaam. De lever, bijvoorbeeld, wordt beïnvloed door deze ziekte en kan als gevolg daarvan uitgedroogd of ontstoken raken. Om diabetes te voorkomen, moet u proberen een gezond gewicht te behouden en regelmatig te bewegen. Zorg ook voor een evenwichtige voeding met veel vers fruit en groenten.

 

Verminder uw risico op cirrose

Verminder uw risico op leveraandoeningen door de hoeveelheid vet in uw voeding te verminderen. Leververvetting is een neveneffect van een teveel aan vet. Om leververvetting te voorkomen, wordt aanbevolen uw vetinname te beperken tot minder dan 30 procent van uw totale dagelijkse calorieën.

Beperk de alcoholconsumptie tot niet meer dan twee drankjes per dag en niet meer dan vijf drankjes per week. Alcohol is bijzonder schadelijk voor de lever wanneer het op regelmatige basis wordt geconsumeerd.

Eet gezonde vetten zoals avocado’s, noten en zaden in plaats van verzadigde vetten in vlees, zuivelproducten en eieren.

Vermijd bewerkte voedingsmiddelen die transvetten bevatten, omdat deze insulineresistentie veroorzaken, wat kan leiden tot diabetes of leververvetting.

https://www.dietistmandybreure.nl