TAEC
Image default
Woning en Tuin

Hoe verwarm je een gasloze woning

Als je kijkt naar alles wat op je energiefactuur staat is het grootste slokop de verwarming. In de meeste huishouden is dit goed voor 50 procent van de totale energiefactuur. Lekker warm douchen is goed voor een tweede plek op de energiefactuur. Er zijn natuurlijk heel veel oplossingen om te gaan besparen. Zet je verwarming een tikkeltje lager of zelfs uit. Koop een douchewekker en houd het bij een korte douche van 5 minuten. 

Maar wat nou als je helemaal van het gas afgaat? Veel gemeenten bieden een gratis energiecoach aan. Zij kunnen je ook helpen om je huis te verduurzamen. 

Hoe verwarm je een woning zonder gas?

Een woning verwarmen kan prima met een airco. Tegenwoordig hebben veel airco’s niet alleen een koelstand. Veel mensen weten niet dat verwarmen met een airco in de winter zeer rendabel is. Deze koeltechniek kun je laten installeren door een ervaren monteur. 

Heerlijk dat je met één systeem kunt verwarmen en in de zomer er ook comfortabel bij kunt zitten. Hoe nieuwer de airco is hoe energiezuiniger het is. 

Een voordeel van een airco is dat het een ruimte veel sneller kan verwarmen dan een cv-ketel. Om alle ruimtes in je huis te kunnen verwarmen heb je wel meerder aircosystemen nodig

De airco kun je niet direct aansluiten op de zonnepanelen. De airco kun je het beste aansluiten op het elektrische net, zodat je kan koelen en warmen als de zonnepanelen geen stroom leveren.

Elektrische infrarood vloerverwarming

Een aanvulling op de airco kan een elektrische infrarood vloerverwarming zijn. Een radiator verwarmt de lucht die opstijgt en na koeling weer neerdaalt. Infrarood verwarmt zonder lucht de ruimte te gebruiken. De lucht droogt hierdoor niet uit en de luchtvochtigheid blijft een stuk lager. Een normale vloerverwarming zoals we die kennen bestaat uit buizen. De infrarood vloerverwarming bestaat uit matten, waardoor de totale vloeroppervlak verwarmt wordt. De opwarmtijd is vaak 15 tot 30 min. Een traditionele verwarming heeft veel meer tijd nodig om een ruimte te verwarmen. Om deze vloer te kunnen verwarmen heb je geen dure cv-ketel of warmtepomp nodig.

Warm douchen zonder een cv-ketel

Douchen zonder gas kan met een elektrische boiler, warmtepompboiler of een zonneboiler. Verwarm je het water met een elektrische boiler dan bespaar je 20 procent op je gasverbruik. Een zonneboiler kan in de winter wel problemen gaan opleveren. Het kan zijn  dat de boiler niet altijd genoeg warm water levert. Een elektrische boiler kun je makkelijk op de zonnepanelen laten draaien.