TAEC
Image default
Banen en opleidingen

Hoe wordt u lid van de Raad van Toezicht?

Hoe wordt u lid van de Raad van Toezicht?

De Raad van Toezicht is een belangrijk onderdeel van de bestuursstructuur van een onderneming en speelt een cruciale rol in het succes van een onderneming. Lid worden van de Raad van Toezicht is een geweldige manier om uw expertise en kennis te gebruiken om een bedrijf te helpen slagen. Het is een lonende ervaring met het potentieel om een echte impact te hebben.

 

Lid worden van de Raad van Toezicht is echter niet altijd gemakkelijk en vereist veel inzet, toewijding en inzicht in de structuur en de activiteiten van het bedrijf. In dit artikel gaan we in op het proces om commissaris te worden, inclusief de vereiste kwalificaties en de te volgen stappen. Met de juiste voorbereiding en toewijding kunt u een waardevol lid van de Raad van Toezicht worden en een bedrijf helpen zijn doelen te bereiken.

En wat is een Raad van Bestuur dan?

Een raad van bestuur is een groep personen die beslissingen maakt op de werking en het beheer van een organisatie. Het bestuur is verantwoordelijk voor het beheren en de werking van de organisatie.

 

Een Raad van Toezicht controleert de beslissingen die worden geopperd. Dit omvat het bepalen van de strategie van de organisatie, het goedkeuren van het budget van de organisatie, het controleren van de financiële prestaties van de organisatie en het aannemen en ontslaan van het managementteam van de organisatie.

 

Aangezien het bestuur verantwoordelijk is voor het beheer en de werking van de organisatie, is het van cruciaal belang dat het bestuur goed op de hoogte is van de activiteiten van de organisatie. Dit kan een uitdaging zijn omdat de organisatie van dag tot dag werkt en er vaak weinig tijd is om de raad te informeren over de huidige situatie. De Raad van Bestuur bestaat meestal uit mensen die niet betrokken zijn bij de dagelijkse activiteiten van de organisatie, waardoor het een grotere uitdaging kan zijn om op de hoogte te blijven. Hier speelt het managementteam van de organisatie een belangrijke rol.

Vereiste kwalificaties en vaardigheden om lid te worden van de Raad van Toezicht

Elk bedrijf stelt zijn eigen eisen aan wie tot de Raad van Toezicht kan toetreden. In het algemeen zijn de volgende criteria kenmerkend voor de selectie:

 

– Ervaring in een leidinggevende functie. De meest gebruikelijke weg om lid te worden van de Raad van Toezicht is te hebben gewerkt als senior manager in een grote onderneming. Ervaring in een andere bedrijfstak kan ook in aanmerking komen, maar het is vaak gemakkelijker om een functie als commissaris te vinden bij een bedrijf in dezelfde bedrijfstak als waarin u werkervaring heeft opgedaan.

 

– Een bewezen staat van dienst als senior manager gedurende meerdere jaren. De commissarissen van een bedrijf zijn verantwoordelijk voor het beslissen hoe het bedrijf wordt geleid en voor het nemen van belangrijke beslissingen die van invloed zijn op het succes van het bedrijf. Een bedrijf zal er dan ook voor willen zorgen dat de mensen die toetreden tot de Raad van Commissarissen in staat zijn belangrijke beslissingen te nemen en genoeg ervaring en kennis hebben om goede beslissingen te nemen.

– Ten minste 35 jaar oud zijn. Een bedrijf zal doorgaans niet iemand onder de 35 jaar als commissaris accepteren vanwege de vereiste ervaring.

– Sterke communicatieve en interpersoonlijke vaardigheden. Als lid van de Raad van Toezicht wordt van u verwacht dat u actief deelneemt aan vergaderingen en waardevolle input en feedback geeft over de activiteiten en de strategische richting van de organisatie.

– U spreekt vloeiend Nederlands en/of Engels. Leden van de Raad van Toezicht zijn verplicht deel te nemen aan vergaderingen, waar zij geacht worden in discussie te gaan met andere leden van de Raad. Daarom is een goede beheersing van het Nederlands en/of Engels een essentiële vaardigheid.

Hoe solliciteren naar het lidmaatschap van de Raad van Toezicht?

Als u hebt besloten om te solliciteren als commissaris, moet u een bedrijf vinden dat op zoek is naar nieuwe commissarissen. Een goede plaats om te beginnen is bij de Raden van Commissarissen van grotere bedrijven in uw land. De Raden van Commissarissen van deze grotere ondernemingen zijn regelmatig op zoek naar nieuwe commissarissen en maken vaak bekend dat zij sollicitaties aanvaarden.

 

U vindt de contactgegevens van de Raden van Commissarissen op de websites van de ondernemingen of bijvoorbeeld op Board Refreshment. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de ondernemingen om te vragen of zij op zoek zijn naar nieuwe commissarissen. Als een onderneming op zoek is naar nieuwe commissarissen, zal zij een selectieprocedure hanteren voor nieuwe commissarissen.

Inzicht in de structuur en de activiteiten van het bedrijf

Als u bent uitgenodigd voor een gesprek met een bedrijf, is het een goed idee om enige tijd onderzoek te doen naar het bedrijf en zijn activiteiten. Dit zal u helpen de structuur van het bedrijf, de producten en diensten van het bedrijf en de belangrijkste concurrenten te begrijpen. Het geeft u ook de kans om mogelijke uitdagingen voor het bedrijf te identificeren en mogelijke manieren te vinden om de activiteiten van het bedrijf te helpen verbeteren. 

 

Tijdens het gesprek wordt van u verwacht dat u vragen stelt over de activiteiten van het bedrijf en feedback en suggesties geeft over manieren om de activiteiten van het bedrijf te verbeteren. Het is daarom belangrijk dat u vóór het gesprek enig onderzoek naar het bedrijf hebt gedaan om te voorkomen dat u onvoorbereid overkomt.

Voorbereiding op het selectieproces

Nadat u zich kandidaat hebt gesteld voor een lidmaatschap van de Raad van Toezicht en bent uitgenodigd voor een gesprek met het bedrijf, moet u zich voorbereiden op de selectieprocedure. De selectieprocedure bestaat meestal uit een combinatie van een assessment (bijvoorbeeld een algemene kennistoets, een boekhoudkundige toets, een online-test, enz. Het is belangrijk dat u zich op de verschillende onderdelen van de selectieprocedure voorbereidt om uw kansen op een lidmaatschap van de Raad van Toezicht te vergroten. Hieronder vindt u enkele manieren om u op de selectieprocedure voor te bereiden:

– Onderzoek het bedrijf – Zoals hierboven besproken, moet u vóór het gesprek onderzoek doen naar het bedrijf en zijn activiteiten. Op die manier kunt u de uitdagingen identificeren waarmee het bedrijf kan worden geconfronteerd en mogelijke manieren vinden om de activiteiten van het bedrijf te helpen verbeteren.

– Onderzoek de sector – U moet ook de sector onderzoeken waarin het bedrijf actief is. Dit zal u helpen het concurrentielandschap te begrijpen en u de kans geven om uitdagingen te identificeren waarmee de industrie kan worden geconfronteerd en mogelijke manieren om de activiteiten van de industrie te helpen verbeteren.

– Begrijp de producten en diensten van het bedrijf – U moet ook de producten en diensten van het bedrijf begrijpen. Dit geeft je de mogelijkheid om uitdagingen te identificeren waarmee de producten en diensten kunnen worden geconfronteerd en mogelijke manieren om de activiteiten van het bedrijf te helpen verbeteren.

– Oefen algemene kennis – U moet vóór het gesprek oefenen met het afnemen van algemene kennistoetsen om u voor te bereiden op de beoordeling.

Het selectieproces

Als u geslaagd bent voor het assessment en het gesprek en het bedrijf besluit u een functie als commissaris aan te bieden, volgt er een onderhandelingsproces om uw voorwaarden te bepalen. Tijdens het onderhandelingsproces onderhandelt u over de voorwaarden van uw lidmaatschap van de Raad van Toezicht, waaronder uw salaris en voordelen, uw rol en verantwoordelijkheden en de duur van uw lidmaatschap van de Raad van Toezicht. Het onderhandelingsproces vindt doorgaans plaats tussen het bedrijf en uzelf, maar u kunt ook uw team en adviseurs raadplegen om u te helpen de best mogelijke voorwaarden vast te stellen. Zodra u overeenstemming hebt bereikt over de voorwaarden van uw lidmaatschap van de Raad van Toezicht, bent u een commissaris van het bedrijf. Gefeliciteerd!

Verantwoordelijkheden en verplichtingen van een commissaris

Als commissaris wordt van u verwacht dat u actief deelneemt aan de werkzaamheden van de Raad van Toezicht en waardevolle input en feedback geeft over de activiteiten en de strategische richting van de onderneming.