TAEC
Image default
Zakelijke dienstverlening

HSV-TMP: Wat zijn de kosten van spuitgieten?

HSV-TMP kosten zijn uiteraard zeer divers. Een kleine, enige holle kunststof injectievorm kost vele malen minder dan de zeer grote of complexe mallen die soms misschien wel enkele tienduizenden euro’s of nog meer kunnen kosten. Ook een gemiddelde prijs voor een typische matrijs is niet zomaar af te geven. Daar gaat een hele calculatie aan vooraf. Ook zijn de kosten van het spuitgieten van welk kunststof product dan ook sterk afhankelijk van diverse factoren. Zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid aan materiaal dat gebruikt moet worden, maar ook het type kunststof, is de matrijs die gemaakt moet worden complex of juist niet. Wat is de grootte van de matrijs die nodig is om je product te vervaardigen? Daarnaast is het belangrijk om de aantallen te weten en welke techniek er ingezet moet worden. Kortom, er komt nogal wat bij kijken bij het bepalen van de kostprijs. Dat is niet iets dat afgedaan kan worden met natte vingerwerk. Gelukkig is het bij HSV-TMP mogelijk om een zogenaamde quickscan aan te vragen.

In feite komt het erop neer dat je net als bij een auto niet over een algemene kostprijs kunt spreken. Ook de vraag ‘Wat kost een auto?’ is niet zomaar te beantwoorden. Wil je een Fiat of een Porsche. Groot verschil. Vergeet ook niet dat de vorm slechts het begin is.

HSV-TMP kosten één van de goedkoopste

De bepalende factoren in de kosten die HSV-TMP in rekening brengt, zijn een combinatie van de deelgrootte, de ingewikkeldheid, het materiaal, en de verwachte hoeveelheden.

Als je prijs per eenheid bekijkt, is het spuitgieten één van de goedkoopste, rendabelste vormen van productie. Bij het spuitgieten is het belangrijk om te blijven onthouden dat hoe meer eenheden je met één enkele matrijs kunt maken, de prijs per eenheid goedkoper en goedkoper wordt. Terwijl de opstartkosten toch aanzienlijk hoog kunnen zijn, wordt de prijs voor het project dus beter en beter aangezien je steeds weer opnieuw kunt blijven produceren.

Materiaalgebruik

Bovendien, kan het type materiaal dat wordt gebruikt om een vorm te maken voor spuitgieten de kosten aanzienlijk beïnvloeden. Het aluminium is goedkoper dan staal, nochtans, aluminium kan niet zo gemakkelijk als staalvormen worden gewijzigd of worden hersteld en in de meeste gevallen kunnen de aluminiumvormen niet altijd worden hersteld of gewijzigd. Staalvormen zijn soms iets duurder, maar zij kunnen zorgen voor een nog langere productie. Ze kunnen gemakkelijk voor veranderingen in ontwerp of voor reparaties worden gewijzigd/gelast en worden herwerkt.

Kunststof

Wanneer het over de kosten van door spuitgieten gevormde kunststof delen gaat, is het type ook van groot belang. Afhankelijk van wat het deel dat moet worden ontworpen moet doen, kun je uiteraard ook kiezen voor kunststof spuitgieten. Een materiaal dat minder duur of zelfs zeer goedkoop is. Sommige van de plastic kenmerken die de kosten kunnen beïnvloeden zijn:

Hoog Effect

Hoge glans

Transparantie

Hoge vloei

Brandvertragend

Hoge Warmte

Lage Temperatuur

UV-Weerstand

Voedselkwaliteit

 

Hoe kun je de kosten van het spuitgieten verlagen?

Er zijn verscheidene dingen je kunt doen om ervoor te zorgen dat de kosten onder controle en binnen budget blijven en ze zelfs wat verlagen. Te denken valt bijvoorbeeld aan:

Onnodige producteigenschappen verminderen.

Als de begroting een zorg is, dan houd je producteigenschappen aan een minimum. Te veel eigenschappen en functionaliteit kunnen de kosten aanzienlijk verhogen.

Elimineer cosmetische afwerkingen en uiterlijkheden.

Hoewel ze het product er mooi doen uitzien, zijn bepaalde designkenmerken de extra kosten misschien niet waard.

Heroverweeg de afmetingen van productonderdelen.

Als het onderdeel groot is, kan de prijs dat ook zijn.