TAEC
Image default
Tuin en buitenleven

In 6 stappen je eigen moestuin beginnen

Met extra ruimte in je tuin kun je ontzettend veel doen. Hoe leuk is het dan om je eigen moestuin te planten? Je moet er natuurlijk wel van houden en enigszins groene vingers voor hebben, maar in een aantal stappen kan iedereen het gemakkelijk uitproberen. Wellicht wordt het een nieuwe hobby. 

 

  1. Juiste plek 

Voordat je überhaupt denkt aan alles dat je wilt planten, is het belangrijk om te weten waar je het wilt doen. Moestuinplantjes hebben over het algemeen erg veel zon nodig en dat is dus iets waar je op moet letten, zodra je een plek in de tuin kiest. Onder een boom is dan natuurlijk niet het allerhandigst. Je hebt ook planten die minder zon nodig hebben, zoals sla of wortels. In dat geval is het minder erg als je een wat donkerdere plek kiest. 

 

  1. Grond 

Stap twee is het zoeken naar de goede grond. Alleen zo kunnen de planten gezond blijven groeien. Goede grond is heel los en luchtig (voelt dus zacht aan), heeft genoeg voeding (Hiervoor kun je compost toevoegen) en laat goed vocht door. Kleigrond kun je verbeteren door er wat zand doorheen te mengen. Zandgrond kan vaak wel wat meer voeding gebruiken.

 

  1. Het begin 

Zodra je de plek hebt en het grond is toegevoegd, kun je echt aan de slag gaan. Je hebt niet een hele grote ruimte nodig voor een moestuin en zult al snel zien wat je allemaal kunt groeien op een klein oppervlak. Zeker als je het voor het eerste doet, is het slim om niet te ambitieus te starten. Door klein te beginnen, krijg je sneller het gevoel te pakken.

 

  1. Planten

Nu komt het leuke gedeelte. Je bent er namelijk helemaal klaar voor. het is daarom tijd om de zaden te gaan planten. Van bekende soorten tot vergeten groenten, de keuze in moestuinzaden is helemaal aan jou zelf. Maak het jezelf bij het beginnen ook hier niet te moeilijk dus. Kies voor groenten die eenvoudig te kweken zijn: sperziebonen, rucola en courgettes hebben eigenlijk alleen  een regelmatige slok water nodig en daarnaast erg weinig verzorging. Je kan bij een winkel gaan kijken, of op het internet als je planten online wil bestellen. 

 

  1. Afwisselen 

Je moet een moestuin altijd zo gezond mogelijk houden. Houd de moestuin ook klein, want dan is het gemakkelijk om het overzicht te houden. Om te zorgen voor sterkste planten kun je eigenlijk het beste af en toe wisselteelt toepassen. Hierbij verhuis je je groenten na iedere moestuin ronde naar een andere plek. Zo hebben de planten een stuk minder kans op ziektes of plagen van andere groentes. 

 

  1. Aan de slag

Per groente moet je natuurlijk onderzoeken hoe het het moet onderhouden, maar je hebt nu al wel alle informatie over de moestuin in het algemeen. Er rest niets anders dan er gewoon mee beginnen. er is niet een perfecte tijd van het jaar om te planten. Als je planten online wil bestellen kan dat ook. Je kunt er dus direct mee beginnen en dan komt het vanzelf goed. Je kunt in no time genieten van al het lekkers. 

 

Alle stappen volgen kan vooral in het begin wat tijd in beslag nemen, maar zodra je eenmaal de smaak te pakken hebt. zal het aanvoelen als de normaalste zaak van de wereld. Je bent nu helemaal klaar om je eigen moestuin te starten. En wie weet slaat het wel zo erg aan, dat je over een tijd zelf nog wilt uitbreiden.

 

https://onlineplantenshop.nl/