TAEC
Image default
Woning en Tuin

Jouw perfecte eettafels kopen: vier tips voor een goede keuze

Eettafels gebruik je voor meer dan alleen eten. Spelletjes spelen, knutselen of gezellig borrelen met de feestdagen. Een eettafel is voor veel mensen hét centrale punt van de woonruimte. Daarom wil je als je op zoek gaat naar een nieuwe eettafel, alle soorten eettafels hebben gezien om een goede beslissing te maken. In dit artikel geven we je vier verschillende tips om een juiste keuze te maken. Deze vier tips hebben te maken met de stijl van je interieur, de materiaalkeuze van de tafel, het onderstel en het opmeten van je eetkamermeubilair. 

Eettafels moeten op je interieur stijl aansluiten

Hoe zou je jouw interieur beschrijven? Veel mensen hebben wel een redelijk idee over de stijl van hun interieur. Dit kan landelijk zijn, industrieel, modern of vintage. Eettafels moeten hierbij passen. Als je een landelijke sfeer hebt in je huis, kun je het beste eettafels kiezen die gemaakt zijn van hout. Als je wilt, kun je dit hout zelf nog een kleur geven. Zijn de rest van je kasten wit? Dan kun je ervoor kiezen om ook eettafels wit te schilderen. Of je kunt het houtwerk behandelen met wit doorzichtige kwaststreken, zodat je de nerven van het hout nog kunt zien.

Materiaalkeuze: glas, hout of toch metaal?

Het materiaal van eettafels hangt dus nauw samen met de stijl van de rest van je huis. Zo past een glazen tafel goed bij een modern interieur, een metalen bij een industriële en een houten bij een vintage of landelijk interieur. Maar, het materiaal is ook belangrijk vanwege andere aspecten. Zo is het gevoel van het materiaal belangrijk als je aan tafel zit en je armen of je handen de tafel raken. Je zult merken dat hout een stuk warmer aanvoelt aan je armen dan bijvoorbeeld metaal. Dit is ook een reden voor veel mensen om verschillende materialen te combineren. Wil je eettafels die bij een industrieel huishouden passen? Kies dan voor bijvoorbeeld een metalen onderstel en een boomstamblad. 

Het onderstel is belangrijker dan je denkt 

Het onderstel van eettafels is om verschillende redenen belangrijk. Zo is het natuurlijk belangrijk dat het onderstel past bij je interieur, en niet uit de toon valt. Maar een onderstel is natuurlijk in de eerste plaats hartstikke functioneel. De poten van de tafel bepalen hoeveel stoelen eronder passen, of je jouw benen ergens op kunt laten rusten, of dat er nog ruimte is voor een eetbank aan de tafel. Kijk dus altijd hoe de poten geconstrueerd zijn, en wat dit betekent voor je eetkamer stoelen, en je overige plannen voor je eetkamer. 

Meet de maten correct af 

Om eettafels en de rest van je meubilair in je eetkamer goed op elkaar af te stellen, kun je het beste deze correct opmeten. Als je weet hoe breed je eetkamerstoelen zijn, weet je ook hoeveel stoelen om de nieuwe eettafels heen passen. Dit geldt ook voor de hoogte. Als je de hoogte hebt van je eetkamerstoel, weet je precies wat een goede hoogte is voor de eettafels kiezen.