TAEC
Image default
Gezondheid

Kun je een soa op je tong krijgen? Alles over soa’s in je mond

Kan je ook een soa op je tong hebben? Je denkt er namelijk liever niet over na totdat je zelf ook last krijgt van klachten. We kunnen hier eigenlijk heel kort over zijn. Het korte antwoord is namelijk ja, dat kan inderdaad. Een soa op je tong of in je mond kan leiden tot verschillende klachten. Een van die klachten van een soa op je tong is het ontstaan van blaasjes of zweertjes. Dit is vaak het geval bij syfilis of herpes. Daarnaast kun je ook andere soa’s in je mond krijgen zoals chlamydia of gonorroe. Meer over soa’s op je tong lees je in deze blog.

Oorzaken soa op tong

Veel mensen denken niet dat ze een soa op hun tong of in hun mond kunnen krijgen. Helaas is niks minder waar. De kans op een soa op je tong is namelijk vrij groot als je nagaat dat veel mensen geen kondoom of andere bescherming gebruiken tijdens de orale seks. Dit kan leiden tot verschillende soa’s in je mond, en bijvoorbeeld ook tot een soa op je tong. Bultjes op je tong worden vaak veroorzaakt door syfilis of herpes. Ook kun je last hebben van andere soa’s in je mond zoals chlamydia of gonorroe. Deze laatste twee geven alleen geen bultjes.

Ongemerkt een soa op je tong

Wat voor een soa je mogelijk ook op je tong kan hebben, de kans is erg aannemelijk dat je dit niet eens in de gaten hebt. Dat komt doordat een soa, ook op je tong, in de eerste instantie niet hoeft te leiden tot klachten. Dat is niet voor jezelf alleen gevaarlijk, maar ook voor anderen. Als je vermoed dat je een soa op tong hebt, is het erg belangrijk om je zo snel mogelijk te laten testen. Ook als je door een partner of ex-partner bent gewaarschuwd is het goed om ook een orale soa test af te nemen.

Test soa op tong bestellen

Natuurlijk kun je voor allerlei verschillende soa testen bij je dokterspraktijk of plaatselijke GGD terecht. Veel mensen zien dit idee echter niet zo zitten omdat zij liever niet allerlei vragen beantwoorden. Weer anderen die een soa op tong vermoeden, lopen niet graag bekenden tegen het lijf. Als je je ook wil laten testen voor een soa op tong kun je tegenwoordig ook online een zelftest bestellen. Zo hoef je je niet nog meer zorgen te maken als je al in een lastige situatie zit!