TAEC
Image default
Woning en Tuin

Lavendel snoeien wanneer doe je dat?

Lavendel, bekend om zijn geurige bloemen en aromatische bladeren, is een populaire plant in veel tuinen vanwege zijn natuurlijke schoonheid, veelzijdigheid en natuurlijk de overheerlijke geur. Het snoeien van lavendel is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van deze plant en kan helpen om de groei te bevorderen, de vorm te behouden en de bloei te stimuleren.

Lavendel snoeien wanneer precies?

Een goede tijd om lavendel te snoeien is in het voorjaar:

  • nadat de vorst voorbij is en nieuwe groei begint te verschijnen.
  • Dit kan meestal worden gedaan in maart of april
  • Loopt de winter door in maart, begin dan in april – de vorst moet voorbij zijn
  • Het snoeien in het voorjaar helpt om eventuele beschadigde of dode takken te verwijderen en de plant voor te bereiden op een gezonde groei gedurende het komende groeiseizoen.

Hoe snoei je lavendel?

  • Bij het snoeien van lavendel is het belangrijk om niet te diep te snoeien, omdat dit de plant kan beschadigen en de groei kan belemmeren.
  • In plaats daarvan moet je proberen om ongeveer een derde van de nieuwe groei van het voorgaande jaar weg te snoeien.
  • Dit kan worden gedaan met behulp van snoeischaar of een heggenschaar, afhankelijk van de grootte van de plant en de hoeveelheid snoeiwerk wat nodig is.

Nazorg na de bloei

Naast het snoeien in het voorjaar, is het ook nuttig om lavendel lichtjes te snoeien na de bloei, meestal in de late zomer of vroege herfst. Dit kan helpen om de plant compact te houden en de vorm te behouden, evenals het stimuleren van een tweede bloei voor het einde van het seizoen. Bij deze tweede snoei kun je opnieuw ongeveer een derde van de nieuwe groei verwijderen, waardoor de plant er netjes uitziet en klaar is voor de winter.

Lavendel is een houtachtige plant en de oude takken zijn na verloop van tijd houterig en minder productief. Om de gezondheid van de plant te behouden, is het een goed idee om af en toe oud hout te verwijderen door het terug te snoeien tot aan de basis van de plant. Dit kan het beste worden gedaan in het voorjaar, samen met de reguliere snoei, en kan helpen om de plant jong en vitaal te houden voor vele jaren van groei en bloei. Met regelmatig snoeien op de juiste tijden kan lavendel gedijen en een prachtige toevoeging zijn aan elke tuin.

Lees hier meer onderhouds tips over lavendel

https://www.lavendelplantje.nl/