TAEC
Image default
Gezondheid

Moeite met afvallen? Probeer een keto dieet!

Je wilt gezonder leven, maar je hebt elke dag struggles. Je gaat sporten en je krijgt weer honger, waardoor je uiteindelijk toch weer naar de snacks grijpt. Je houdt een hongergevoel terwijl je net hebt gegeten. Zo is het moeilijk om af te vallen. En ook erg demotiverend. Iets wat je hierbij kan helpen is om je dieet te veranderen. Probeer bijvoorbeeld een keto dieet. 

Wat is een keto dieet precies? 

Een keto dieet is een koolhydraatarm dieet, waarbij je vooral veel vetten consumeert. De meeste calorieën haal je uit vetten, daarna eiwitten en maar een klein deel koolhydraten. Hoe het keto dieet werkt is dat je geen tot zo weinig mogelijk koolhydraten eet, waardoor je lichaam geen energie uit koolhydraten of glucose kan halen. Je lichaam moet hierdoor op zoek naar een andere energiebron: vetten. Je lever zet de vetten om in ketonen en deze worden gebruikt als energiebron. Je lichaam gaat dus over op effectieve vetverbranding. 

Waarom werkt een keto dieet zo goed? 

Een keto dieet is zeer effectief, omdat het pure vetverbranding is. Je consumeert veel vet en dat voelt misschien tegenstrijdig, maar juist doordat je veel vetten eet wordt je honger verzadigd. Het is bewezen dat een keto dieet je eetlust kan verminderen en effectief is voor afvallen. Als je een verminderde eetlust hebt, zul je ook minder vaak grijpen naar snacks en dergelijke. En omdat je lichaam op vetverbranding is overgestapt, zul je veel effectiever afvallen. Let wel op dat je overlegt met je arts of voedingsdeskundige of een keto dieet wel bij je past. 

 

Een keto dieet kan namelijk ook moeilijk zijn om te volgen. Dit heeft te maken met de strenge koolhydraat beperking. Je bent vanuit het standaard dieet natuurlijk gewend om veel koolhydraten te eten. Denk aan brood, pasta een aardappelen. Maar ook in veel fruit zitten te veel koolhydraten en suikers, zoals bananen. Een keto dieet is dus wel echt een grote verandering voor je lichaam. 

 

Voordelen van een keto dieet 

Een keto dieet is niet alleen goed voor afvallen, maar ook bijvoorbeeld voor je huid. Heb jij bijvoorbeeld last van veel acne? Dit kan ook door voeding komen. Door je dieet aan te passen kun je de gevolgen van acne beperken. Bij acne komen er vaak blijvende littekens, dat is natuurlijk niet wat je wilt. Een keto dieet kan helpen de weefselschade te beperken. Het keto dieet staat ook bekend voor positieve effecten bij het behandelen van epilepsie. Zeker als je epilepsie of andere aandoening hebt is het overleggen met een arts van belang, voodat je begint met je keto dieet.