TAEC
Image default
Bedrijven

MSDS bladen voor uw veiligheid

Als je binnenkort flink gaat klussen in huis, moet je al gauw aan je eigen veiligheid gaan denken. Veel materialen en producten die je gebruikt bij het klussen van je huis maar ook al bij het opknappen van je boot, het sleutelen aan je auto of zelfs het houden van je dieren. Al deze dingen kunnen gevaren opleveren voor je gezondheid. Ze kunnen giftig zijn bij het inademen of stoffen zorgen voor een allergische huidreactie. Als je aan de slag gaat moet je op voorhand beschikken over de juiste PBM, met andere woorden de persoonlijk beschermingsmiddelen. Maar hoe weet je welke PBM je nodig hebt? Hiervoor zijn de MSDS (Material Safety Data Sheet) bladen mogelijk.

 

Het veiligheidsinformatieblad

Vroeger bedachten leveranciers zelf welke informatie ze leverden bij hun producten. Het kon dus voorkomen dat er over een stof niets werd vermeld, terwijl het werken ermee wel gevaar op kon leveren. In 1991 besloot de EU duidelijkheid aan te brengen en stelde ze de MSDS bladen verplicht. In dit formulier staat allerlei belangrijke informatie zoals de naam van de stoffen en de persoonlijke beschermingsmiddelen die je moet gebruiken als je ermee werkt. Elk gevaarlijk product moet beschikken over zo’n MSDS bladen, maar ze worden niet altijd standaard bijgeleverd. Het is dan mogelijk om de leverancier te bellen en zij zijn verplicht om jou de MSDS bladen te geven.

 

En nu?

Je hebt de MSDS bladen gevonden, en nu? Helaas is het blad niet geschikt voor de consument. Helaas komt er veel specialistische kennis kijken bij het lezen van een MSDS blad. Het is mogelijk om bedrijven te bellen die je helpen bij het lezen van dit veiligheidsblad.

 

https://www.devibfabriek.nl/msds-material-safety-data-sheet/