TAEC
Image default
Onderwijs

Op een theaterschool leer je jezelf pas echt kennen

Zou jij graag acteur of actrice worden? Dan is het zaak om de juiste theaterschool te vinden. Op zo’n school ga je aan de slag met allerlei technieken uit de acteerwereld, en leren hoe je op professionele wijze een personage uitbeeldt. Het is ontzettend belangrijk dat je stevig in je schoenen staat als je zo’n theaterschool wilt volgen. Je gaat jezelf er namelijk enorm leren kennen, wat komt doordat je je zult moeten inleven in veel verschillende personages. Als jij iemand moet spelen die veel verdriet heeft, intens boos is of onzeker, dan kan dat iets raken in jou. Niet voor niets zijn er in het eerste jaar bij veel studenten veel tranen, want leren acteren kan enorm confronterend zijn.

 

Wat leer je allemaal op een theaterschool?

Ondanks dat het zwaar kan zijn is het ook ontzettend interessant om op een theaterschool te zitten. Je leert er ontzettend veel over het acteervak, en gaat elke dag aan de slag met de bijbehorende technieken. Verbeelding en fantasie bijvoorbeeld, zijn enorm belangrijk als je goed wilt kunnen acteren. Je gaat dan ook niet alleen acteren aan de hand van een script, maar ook geregeld improviseren. Daar komen werkelijk de leukste scenes uit voort, en je leert er heel veel van. Met improviseren is het zo dat hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt. Dit heeft niet zozeer te maken met je eigen creativiteit, maar meer doordat je steeds meer remmingen en schaamte loslaat. Het is namelijk juist de angst voor kritiek die maakt dat mensen improviseren eng vinden en zich inhouden.

 

Is een theaterschool vooropleiding iets voor jou?

Als jij ervan droomt om uiteindelijk naar een HBO theaterschool te gaan dan is het wel zo verstandig om je daar goed op voor te bereiden. Op HBO opleidingen nemen ze namelijk slechts een zeer klein deel van de studenten daadwerkelijk aan. Je moet er dus voor zorgen dat je positief opvalt en dat ook jouw talenten opvallen. Dit kun je onder andere doen door eerst een vooropleiding te volgen. In zo’n vooropleiding ga je alvast aan de slag met zaken als communicatie, fantasie, elementair spel en monologen. Je leert er ontzettend veel over het vak, en tevens over hoe je jezelf presenteert. Veel mensen die een vooropleiding met succes hebben afgerond krijgen daarmee een goede basis mee voor een HBO theaterschool. Het is natuurlijk geen garantie, maar je vergroot er je kansen wel flink mee.

 

Professioneel acteur/actrice worden

Het is niet voor niets de droom van vele jongeren om een professioneel acteur of actrice te worden. Het is een ontzettend leuk, veelzijdig en inspirerend vak waarin je je nooit zult vervelen. Als jij beschikt over een flinke dosis doorzettingsvermogen en creativiteit, en je bent niet bang om jezelf te leren kennen dan is dit misschien wel jouw dream job. Meld je snel aan voor een HBO theaterschool of ga eerst voor een vooropleiding bij Vooropleiding Theater Amsterdam die bij je past. Als je het echt graag wilt en je werkt hard dan lukt het je zeker!

 

https://www.taec.nl/banen-en-opleidingen/