TAEC
Image default
Woningen

Pellets en briketten: hier moet je op letten

Meer en meer huishoudens gaan op zoek naar een alternatieve vorm van verwarmen. Logisch, aangezien de gas- en energieprijzen niet meer leuk zijn. Je wilt ook niet in de kou in je woning zitten, waardoor de keuze voor een alternatieve verwarmingsbron een logische keuze is.

 

Heb je daarom voor een pellet- of houtkachel gekozen? Dan heb je sowieso pellets of haardhout nodig. Maar, waar moet je nou opletten bij houtpellets kopen? En waar moet je opletten bij het kopen van haardhout? Je vindt hieronder enkele handige tips voor het kopen van deze brandstoffen voor een pellet- danwel houtkachel.

 

Tips voor het kopen van houtpellets

Het uitkiezen van houtpellets doe je niet zomaar. Nee, tijdens je uitzoekproces zou je idealiter deze tips in acht moeten nemen:

 

  • Kies altijd voor pellets met een vochtgehalte van 4 tot 7%. Uit onderzoek blijkt dat dit het ideale vochtgehalte voor houtpellets is. Kies bij voorkeur zelfs voor een zo’n laag mogelijk vochtgehalte, aangezien dit voor een efficiëntere verbranding zorgt.

  • Kijk goed naar de diameter van de pellets. De norm schrijft voor dat pellets een diameter van 6 mm moeten hebben. Maar, sommige pellets hebben een net iets grotere diameter. Op zich prima, net zoals dat je uit meerdere lengte van de pellets kunt kiezen. Ga altijd voor een maximale lengte van 40 mm.

  • Kijk goed naar het asgehalte. Bij pellets is het onwijs belangrijk om goed naar het asgehalte te kijken. Des te lager dit gehalte is, des te minder vaak je het as uit de aslade hoeft te legen. Kies daarom voor pellets met een asgehalte lager dan 0,7%.

  • Schaf grote hoeveelheid houtpellets aan. Het is in veel gevallen verstandiger/voordeliger om direct een grote hoeveelheid houtpellets aan te schaffen. Bij veel fabrikanten/aanbieders geniet je in dat geval namelijk van een flinke korting.

 

Tips voor het kopen van hout voor in de houtkachel

Heb je een houtkachel in je woning staan? Dan heb je hier het juiste hout voor nodig. Dat hout vind je met deze tips:

 

  • Kijk goed naar de exacte houtsoort. Eikenhout is bijvoorbeeld compleet anders dan elzenhout. Je zou mogelijk denken dat deze houtsoorten veel op elkaar lijken, maar op het gebied van de verbranding zijn duidelijke verschillen waarneembaar. 

  • Kijk ook naar houtbriketten. De keuze voor houtbriketten is in veel gevallen een prima keuze. Je geniet hiermee van meer gemak, van een nog betere verbranding en van een hogere efficiency. Bovendien is het relatief makkelijk om houtbriketten te bewaren; deze kun je veelal op een handige manier opstapelen.

  • Schaf grote hoeveelheden brandhout aan. Het is ook hierbij aan te raden om in één keer een grote hoeveelheid brandhout aan te schaffen. Ook hierbij geldt namelijk dat je van een interessante voordeelkorting geniet.