TAEC
Image default
Huishoudelijk

Planten Oost-Azië

Oost-Aziatische planten die je kunt eten

In Oost-Azië vind je landen zoals China, Japan, Noord en -Zuid Korea en Taiwan. Hier vind je veel verschillende planten. Veel van die planten werden vroeger, soms nu nog steeds, gebruikt als medicijnen. Ook worden planten gebruikt in de keukens van deze landen. In deze blog kijken we welke planten eetbaar zijn en hoe jij ze kan toepassen op je kookkunsten.

Japanse Duizendknoop ( fallopia japonica )

De Japanse Duizendknoop, ook bekend als ‘polygonum cuspidatum’, is een plant oorspronkelijk uit Oost-Azië. De plant wordt wel eens als een verstorende plant gezien, omdat hij de biodiversiteit verstoort. Ondanks dat biedt de plant ook voedingsvoordelen.

Keuken toepassingen

De jonge scheuten van de plant kunnen in het voorjaar worden geoogst en gegeten als een soort groene groente. Ze hebben een zure smaak, wat vergelijkbaar is met rabarber. De scheuten kunnen rauw worden gegeten, maar worden vaak gestoomd of gekookt. Ook worden ze vaak toegevoegd aan salades, soepen of roerbakgerechten.

Voedingswaarde

De Japanse Duizendknoop bevat resveratrol, dat is een antioxidant die goed is voor het hart en het lichaam beschermt.

Shiso ( perilla frutescens )

Shiso zijn de bladeren van de Aziatische Perillaplant. Je kunt ze herkennen aan de hartvorm en kartelrandjes. Het lijkt een beetje op munt. De planten zijn wel familie van elkaar, maar smaken heel anders. Munt smaakt wat frisser en Perilla is wat groter.

Keuken toepassingen

Shiso wordt vaak vers gebruikt als versiering voor sashimi of in salades. De bladeren kunnen zelfs worden gefrituurd om te eten als een smakelijke snack. Ook bij noodles kan het worden toegevoegd als een fris onderdeel.

Daikon ( Raphanus sativus var. Longipinnatus )

Daikon is de naam voor de Oost-Aziatische witte lange radijs. Deze wordt gebruikt door veel keukens in heel Azië. In Japan komen de meeste varianten voor.

Keuken toepassingen

De grote witte radijs kan rauw, gestoofd, geroosterd, ingemaakt of geraspt worden gebruikt in verschillende gerechten. Een populaire Japanse is Oden, waarin Daikon wordt gestoofd in een soja-gebaseerde bouillon. Ook doen ze de plant samen met sojasaus in hamburgers serveren.

Bamboescheuten ( bambusoideae )

Bamboescheuten zijn de eetbare spruiten van de bamboeplant. Net zoals een panda kun je deze bamboe eten. Bamboe is een soort gras en groeit dus heel snel. Ze worden vooral in de Chinese en Japanse keuken gebruikt vanwege hun milde smaak.

 

Keuken toepassingen

De plant kan worden gestoomd, gekookt, gebakken of gefrituurd. Rauw zijn ze niet eerbaar. Ze worden vaak gebruikt in roerbakgerechten, soepen en curry’s.

Ginkgo Noot ( Ginkgo biloba )

De ginkgo boom, die oorspronkelijk uit China komt, produceert noten die zowel medicinaal als recept gebruikt kunnen worden. De noten worden in China bij bruiloften gebruikt als versiering.

Keuken toepassingen

Geroosterde ginkgo noten zijn een populaire snack in Oost-Azië, vooral bij feestelijke gelegenheden. Niet alleen als versiering, maar ook als snack. Aan soepen en desserts worden de noten van de plant ook vaak toegevoegd

Lotuswortel ( nelumbo nucifera )

Deze plant is populair in veel Aziatische keukens vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk. Het is een waterplant en komt oorspronkelijk uit India. Als je de plant doormidden snijdt zie je een prachtig patroon van de luchtkamers. Het verst is de Lotuswortel in de herfst. De mild zoete smaak maakt de plant lekker bij ieder gerecht.

Keuken toepassingen

De plant is gebakken heel erg lekker, maar je kunt hem ook rauw in een salade verwerken. Stoven en frituren is ook mogelijk, zelfs chips kun je ervan maken. Nog wat creatieve manieren om de Lotuswortel te verwerken is in een soep of stoofschotel, in een Chinese mooncake of als bijgerecht met knoflook, chili en sojasaus.

Kimbap Zeewier ( porphyra spp. )

Wie kent sushi nou niet? De Japanse keuken is door dit gerecht wereldberoemd. De Koreanen hebben een gerecht wat hier heel erg op lijkt, namelijk Kimbap. Het belangrijkste verschil tussen de gerechten zit hem in het zeewier wat er omheen zit. In Korea worden de vellen op een andere manier geroosterd en zijn ze vaak een stuk dunner.

Keuken toepassingen

Het beste voorbeeld is zoals eerder genoemd Sushi. Doordat er met Kimbap een ander soort zeewier wordt gebruikt, zal de sushi ook anders smaken. Ook kun je met de zeewier een salade maken. Een Snappersashimi is ook een optie. Dit zomers gerecht ziet er niet alleen heel goed uit, maar is ook nog eens harstikke lekker.

Hopelijk hebben wij kunnen helpen welke Oost-Aziatische planten eetbaar zijn en hoe je ze kan toepassen in de keuken. Je zelfgemaakte gerechten zullen nu heel anders en beter smaken.