TAEC
Image default
Bedrijven

Regelmatig wisselen van baan is goed voor je carrière!

Vroeger was het gebruikelijk om de rest van je leven bij één werkgever te blijven. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Steeds meer mensen wisselen van baan in hun loopbaan. Uit onderzoek blijkt dat jongeren van de generatie y en z gemiddeld om de twee tot drie jaar van baan wisselen. Dit is een opvallende ontwikkeling ten opzichte van voorgaande generaties.

Waar komt deze trend vandaan?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen tegenwoordig vaker van baan wisselen. Ten eerste beginnen steeds meer jongeren al op vrij jonge leeftijd met werken. Ze ronden hun opleiding af en stappen direct de arbeidsmarkt op. In de eerste jaren van hun carrière willen ze vaak nog ontdekken wat ze echt leuk vinden om te doen. Dit leidt ertoe dat ze een paar keer van baan wisselen voordat ze hun ‘ideale’ baan hebben gevonden.

Kansen en ontwikkeling zijn belangrijk

Daarnaast is het voor veel mensen belangrijk om door te kunnen groeien in hun carrière. Ze willen uitdagingen aangaan, nieuwe vaardigheden opdoen en zich blijven ontwikkelen. Als ze bij hun huidige werkgever die kansen niet krijgen, gaan ze op zoek naar een baan elders waar ze wel verder kunnen komen.

Ook de opkomst van de ‘gig-economy’ speelt hierbij een rol. Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om als zzp’er of freelancer aan de slag te gaan. Zo hebben ze meer vrijheid en zelfstandigheid in hun werk en kunnen ze zelf bepalen aan welke projecten ze willen werken.

Wisselen van baan kan voordelen opleveren

Hoewel baanwisselingen vroeger vaak als iets negatiefs werden gezien, wordt het tegenwoordig steeds normaler. Het kan zelfs voordelen opleveren. Door verschillende werkgevers, functies en sectoren te ervaren, ontwikkel je een brede kennis en ervaring. Dit maakt je aantrekkelijker op de arbeidsmarkt.

Bovendien kunnen nieuwe uitdagingen je motiveren en inspireren. Je leert telkens nieuwe dingen bij, wat je persoonlijke groei en ontwikkeling ten goede komt. Daarnaast biedt het wisselen van baan ook financiële voordelen. Zo kun je met elke overstap vaak een hoger salaris onderhandelen.

Een loopbaancoach kan ondersteunen

Toch brengt het regelmatig wisselen van baan ook een aantal uitdagingen met zich mee. Het kan stressvol zijn om telkens op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Ook het loslaten van een vertrouwde werkomgeving en het opbouwen van nieuwe netwerken kost tijd en energie.

Hier kan een loopbaancoach een waardevolle rol spelen. Deze professional kan je helpen bij het verkennen van je interesses en talenten. Samen bepaal je jouw ideale loopbaanpad en zoek je naar banen die daar goed bij aansluiten. De coach ondersteunt je ook bij het sollicitatieproces en adviseert je hoe je het best kunt onderhandelen over salaris en andere arbeidsvoorwaarden.

Daarnaast kan een loopbaancoach je begeleiden bij de overstap naar een nieuwe baan. Hij of zij helpt je om de veranderingen goed te verwerken en je snel te settlen in de nieuwe werkomgeving. Op die manier maak je de overstap soepeler en stressvrij.

Investeren in je loopbaan loont

Het is dus heel normaal om geregeld van baan te wisselen. Het biedt veel kansen voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Toch is het belangrijk om dit op een weloverwogen manier te doen. Een loopbaancoach kan je daarbij geweldig ondersteunen.

Door te investeren in je loopbaan, zet je een belangrijke stap voor jouw toekomst. Je ontwikkelt waardevolle vaardigheden, bouwt een sterk netwerk op en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien draagt het bij aan je werkgeluk en vitaliteit.

Dus wacht niet langer en overweeg de stap naar een nieuwe baan. Met de juiste begeleiding maak je de overstap soepel en bereik je jouw volgende carrièredoel.