TAEC
Image default
Kinderen

Steun moeders met baby’s in deze moeilijke tijd

In de huidige lockdown is het voor niemand makkelijk. Je mag minder naar buiten, minder mensen zien. En zeker als je net bent bevallen van een baby komt er ook hoop op je af. Deze kersverse moeders zitten niet allemaal op een roze wolk en voelen toch dat er minder aandacht voor ze is dan ze zouden willen. Op Love2bemama schreef Laura van LOVY hier een gastblog over.

Ze kreeg veel bijval toen ze zich hier op Instagram over uitliet. Veel van die moeders lieten weten zich te schamen omdat ze gewoon gezond waren en er in deze tijd natuurlijk veel lastigere dingen zijn zoals ziekte en verlies. Maar hoe ze het voor zich zagen, met gezellige kraamvisite die de baby komen verwelkomen, en een babyshower werd achterwege gelaten. Terwijl ze dat wel heel leuk hadden gevonden.

Kraamcadeautjes per post

De gelukswensen die ze kregen kwamen via de post. Er werden kraamcadeaus bezorgd en natuurlijk de wenskaartjes en bloemetjes. Maar het ging ze ook niet echt om de cadeaus, juist om de aandacht voor de kleine. Dat bleek het allerbelangrijkste dat ze misten. Raambezoek achter het raam met de baby, in plaats van gezellig kraambezoek met beschuit en muisjes. En ook de interesse naderhand bleef uit.

Tips om nieuwe moeders te ondersteunen

Maar hoe kun je deze pas bevallen mama’s dan het beste ondersteunen? Denk aan aan de volgende tips:

Houd regelmatig contact na de bevalling. Dat hoeft heus niet steeds een telefoontje te zijn. Misschien denk je dat het teveel wordt, maar als je af en toe een appje stuurt hoe het met de baby is (en met haar natuurlijk), dan weet ze dat er aan haar wordt gedacht. En ze kan reageren wanneer ze wil.

Stuur een leuk cadeautje op (als je geen inspiratie hebt, kijk dan eens naar deze lijst van tientallen kraamcadeaus om te geven). Kies het liefste iets dat door de brievenbus past. Dat scheelt verzendkosten én de postbode hoeft niet aan te bellen wanneer de baby net slaapt.

Schrijf er een persoonlijke boodschap bij. Laat haar weten dat je aan haar denkt en schrijf iets op dat echt uit je hart komt. Iets dat niet standaard is en persoonlijk aan haar of de baby is geschreven. Iets dat ze zal willen bewaren voor later. Zoveel leuker dan het standaard “van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie baby”, daar krijgen ze al genoeg van.

En om in het persoonlijke te blijven: misschien is het ook een goed idee om een kraamcadeautje met naam te geven. Dus een badjasje met naam of een baby armbandje met naam. Je hebt ook puzzels of houten blokken waar de naam op staat, je kan het zo gek niet bedenken.

Wees er in ieder geval bewust van dat een baby krijgen tijdens de lockdown heel eenzaam kan zijn. Als iedereen daar wat extra aandacht aan schenkt, dan wordt die roze wolk opeens een stukje mooier.

 

https://www.love2bemama.com/kraamtijd-in-coronatijd-lockdown-zonder-roze-wolk/