TAEC
Image default
Vervoer en transport

Tips voor het inladen van een aanhangwagen

Bent u binnenkort van plan om op weg te gaan met een aanhangwagen voor het verhuizen of voor iets anders? Dan zult u moeten opletten op het inladen van de aanhangwagen. Door het verkeerd laden van aanhangwagens willen nog wel eens ongelukken voorkomen. Dit wilt u natuurlijk het liefst voorkomen en daarom is deze blog geschreven. In deze blog worden een aantal tips gegeven over het inladen van een aanhanger. Met deze tips voorkomt u ongelukken en problemen.

Hoeveel gewicht mag een aanhanger dragen?

Er worden verschillende soorten aanhangwagens gemaakt en deze hebben verschillende gewichtscategorieën. Elke aanhangwagen beschikt dan ook over een maximaal bruto laadvermogen. Dit houdt in dat dat het gewicht van de aanhangwagen plus de lading niet hoger mag zijn dan een maximaal aantal kilogram. Als u het maximaal laadvermogen weet van de aanhanger moet u daar dus eerst het gewicht van de aanhanger zelf vanaf halen.

Het gewicht van de aanhangwagen plus lading heeft ook invloed op welk rijbewijs u nodig heeft. Zo mag u met een aanhanger rijden met rijbewijs B als het gewicht van de aanhanger niet hoger is dan 750 kilogram en het totaalgewicht van auto plus aanhanger niet hoger is dan 3500kilogram. Voor de rest zal u dus een rijbewijs BE nodig hebben.

Hoe verdeelt u het gewicht?

Nu we dat besproken hoe zwaar een aanhanger mag zijn, is het tijd om te kijken hoe u het gewicht eigenlijk verdeeld. Eigenlijk is dit makkelijk te zeggen, en dat is dat u de zware items in het midden van de aanhanger moet plaatsen. Waarom? De wielen van een aanhanger zitten veelal in het midden van de aanhanger. Dit betekent dat de aanhanger het meest in balans is als de zware spullen in het midden staan en niet op de voorkant, achterkant of op de zijkanten.  

Kies er dus voor om het gewicht goed te verdelen, en de zware items vooral in het midden te plaatsen. De kleinere spullen kunnen mooi aan de zijkanten. Als u klaar bent met inladen kunt u ook een paar stappen naar achteren nemen en een kijkje nemen op hoe de aanhanger staat in vergelijking met de auto. Ziet u dat de aanhanger scheef staat? Dan zult u toch even wat moeten wijzigen.

Hou de spullen binnenboord!

Een belangrijke regel is dat de producten in de aanhanger niet of nauwelijks mogen uitsteken. Uitstekende latten of andere onderdelen kunnen namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen op de weg. Verder zult u ook de spullen goed vast moeten zetten om te mogen rijden. Voor grote meubels bent u vaak al klaar met spanbanden, maar het beste kunt u kiezen voor een aanhangernet.

U kunt kiezen tussen twee aanhangernetten. Een fijnmazig en een grofmazig aanhangernet. Een fijnmazig aanhangernet heeft kleinere gaten en is ideaal om tuinafval mee te vervoeren. Een grofmazig aanhangernet is weer meer ideaal om grote producten, zoals meubels, te vervoeren.

Ruimtelijk inzicht is belangrijk!

Hoeveel u in de aanhanger krijgt ligt aan het gewicht, maar ook aan het ruimtelijk inzicht van de desbetreffende persoon. Om u een beetje te helpen kunt u er voor kiezen om eerst de simpele vormen te plaatsen voordat u met de lastige vormen aan de slag gaat. Heeft u nu echt geen plek meer in de aanhanger, dan kunt u er ook voor kiezen om een disselbak of disselkist aan te schaffen. Deze kunt u voorop de aanhanger plaatsen en biedt u nog meer opbergruimte. Nu kunt u een disselbak van kunststof of aluminium aanschaffen. Een kunststof disselbak is licht, maar iets minder sterk. Een disselbak van aluminium is zeer sterk van materiaal, maar wel zwaar om los te koppelen of vast te maken.