TAEC
Image default
Woningen

Waarom kiezen voor een nieuwbouwwoning of bestaande woning?

Er wordt beslist om te verhuizen, Maar voor wat voor soort woning wordt er gekozen? Tegenwoordig wordt er steeds meer nieuwbouw gebouwd in Nederland. Zo’n nieuwbouwwoning van vandijkvanessen.nl brengt dan ook veel voordelen met zich mee. Maar sommige mensen kiezen er bewust voor om toch nog voor een bestaande woning te kiezen? Benieuwd wat de voor- en nadelen zijn van beide soort woningen? 

 

De voor- en nadelen van een nieuwbouwwoning

Er zijn een hoop voordelen die het kiezen voor een nieuwbouwwoning heeft. Een groot voordeel is dat jij de eerste eigenaar van deze woning zal zijn. Denk bijvoorbeeld aan de indeling en inrichting van het huis die zelf bepaald kan worden. Er kan gekozen worden voor de ideale badkamer of slaapkamer, waarbij de inrichting compleet naar eigen wens is. Daarnaast is het kiezen voor een nieuwbouwwoning erg duurzaam. Deze woningen moeten vaker voldoen aan strengere milieueisen. Denk aan een goede isolatie, maar ook een modern verwarmingssysteem. Hierdoor wordt er uiteindelijk veel bespaard op energiekosten. Een ander voordeel van een nieuwbouw is dat de verkoopprijs al bekend is. Hierdoor weet de nieuwe bewoner waar hij aan toe is. Doordat de woning compleet nieuw gebouwd is, is er ook geen sprake van achterstallig onderhoud.  

 

Maar naast alle voordelen van een nieuwbouwwoning brengt deze natuurlijk ook een aantal nadelen met zich mee. Het kan bijvoorbeeld maar zo zijn dat er nog een aantal jaar moet worden gewacht voordat de bewoner in het huis kan wonen. Daarnaast kan de duur van de bouw van de woning langer duren dan verwacht, waardoor het niet altijd zeker is wanneer er ingetrokken kan worden. Een ander nadeel is dat er veel vertrouwen moet zijn in de makelaar. Het huis wordt gekocht op basis van een tekening, waardoor er niet van tevoren een kijkje genomen kan worden in het huis. Ook zijn de wijken waarin een nieuwbouw wordt gebouwd vaak kaal en kan het zijn dat er nog jarenlang naast de woning gebouwd wordt. Dit kan zorgen voor overlast.

 

De voor- en nadelen van een bestaande woning

Het kopen van een bestaande woning is natuurlijk ook een optie. Deze keuze brengt ook zowel voor- en nadelen met zich mee. Een groot voordeel van een bestaande woning is dat er een ruim aanbod is. Er kan specifiek gekozen worden voor een bepaalde wijk en sfeer van een huis. Ook kan er van tevoren een kijkje worden genomen of de sfeer daadwerkelijk overeenkomt met de bestaande foto’s. Daarnaast is de kans groot dat de periode tussen de koop van het huis en de overdracht van de sleutel sneller is dan bij een nieuwbouwwoning. Wat veel mensen ook een voordeel vinden van het kopen van een bestaande woning is dat er onderhandeld kan worden over de verkoopprijs van het huis.

 

Ook het kopen van een bestaande woning brengt een aantal nadelen met zich mee. Soms zijn de huizen bijvoorbeeld niet goed meer in staat. Hierdoor kan het zo zijn dat er, naast de verkoopprijs, veel kosten bijkomen voor achterstallig onderhoud. Dit geldt ook voor de isolatie van de woning, deze is vaak minder goed dan bij een nieuwbouwwoning. Daarnaast is de kans groot dat bepaalde kamer(s) niet in goed in de smaak vallen. Het verbouwen van deze kamers zal ook weer voor extra kosten zorgen.

 

Het wordt aangeraden om met een adviseur te spreken wanneer er getwijfeld wordt tussen een nieuwbouwwoning of een bestaande woning. Zij kunnen helpen met het adviseren welk soort woning het beste binnen het plaatje past.

 

https://www.vandijkvanessen.nl/