TAEC
Image default
Zorg

Wat doet proteïne precies en werken supplementen?

Proteïnen zijn essentiële voedingsstoffen die in alle levende organismen aanwezig zijn. Ze helpen bij de ontwikkeling van organen, weefsels, spieren en hormonen in het lichaam. Ze zijn een grote bron van energie en ondersteunen de groei en het functioneren van ons lichaam. Het is noodzakelijk om tijdens lichamelijke oefeningen een eiwitrijk dieet te consumeren. Proteïnen bestaan echter uit een zeer complexe stof die veel moeite kost om zichzelf volledig af te breken tot energie. Daarom legt het consumeren van een teveel aan proteinen veel druk op de lever en de nieren, wat uiteindelijk schadelijk is voor ons lichaam.

Proteine

Proteine bestaat uit zeer complexe aminozuren die betrokken zijn bij de chemische processen die energie opwekken. Proteine is afgeleid van het Griekse woord ‘proteios’ dat “de eerste plaats innemen” betekent. Deze naam werd gegeven door een Zweedse scheikundige, Jöns Jacob Berzelius die het in 1838 herkende. Eiwitten zijn belangrijk voor ons lichaam en het bestaat uit twintig aminozuren. Er zijn verschillende soorten proteinen en die verschillen van soort tot soort en van orgaan tot orgaan.

Voedingswaarde van proteine

Eiwitten zijn grote verbindingen met een goede voedingswaarde. Ze worden gevormd door de combinatie van kleinere aminozuren en leveren het lichaam energie gelijk aan 4 calorieën per 1 gram proteine. Onze dagelijkse voeding bestaat meestal voor 10-35% uit proteine, die aan onze dagelijkse behoefte voldoen. Meestal wordt aanbevolen om 1 gram proteine per 1 kg lichaamsgewicht in te nemen, om fit te blijven.

Gezondheidsvoordelen van proteine: spierontwikkeling

Een proteine rijk dieet helpt bij de opbouw van spieren in ons lichaam, wat een belangrijk aspect is van body-building. Het ondersteunt de opbouw van pezen, ligamenten en andere weefsels die helpen bij het behoud van een gezonde spiermassa. Het helpt ook om de beschadigde spieren te herstellen zodat ze weer sterker worden. Rundvlees is een van de rijkste bronnen van proteine, zink, ijzer en foliumzuur. Het is heel goed voor spiergroei. Kipfilet wordt door bijna elke bodybuilder gegeten en het levert meer eiwitten dan welke andere optie dan ook.

Proteine helpt bij je ideaal gewicht

Eiwitrijke voeding helpt bij het handhaven van een ideaal lichaamsgewicht, omdat het overeten voorkomt. Een kleine hoeveelheid eiwitten in je dieet helpt je om je vol te voelen en voldoet aan je dagelijkse voedingsbehoefte. Het wordt beschouwd als een goede afslankstrategie

Eiwitten helpen bij botstofwisseling

Het helpt bij het verhogen van de opname van calcium en magnesium in ons lichaam, waardoor onze botten sterker worden. Het helpt ook bij het genezen van botbreuken en zelfs bij osteoporose, dat als een zeer schadelijke botziekte wordt beschouwd

Proteine voorkomt hartgerelateerde ziekten

Veel studies bewijzen dat eiwitten helpen bij het voorkomen van hoge bloeddruk, wat verder helpt bij het verbeteren van de gezondheid van het hart. Het verlaagt ook het cholesterolgehalte als je overschakelt van een koolhydraatrijk dieet naar een eiwitrijk dieet. Het houdt overgewicht onder controle en voorkomt zo hart – gerelateerde ziekten. Amandelen en walnoten helpen bij het voorkomen van hart-gerelateerde ziekten.

Proteine houdt de suikerspiegel onder controle

Insuline is een hormoon dat helpt bij het op peil houden van de bloedsuikerspiegel. Voor eiwitten is heel weinig insuline nodig, terwijl voor koolhydraten meer insuline nodig is. Een proteinen rijk dieet gebruikt dus heel weinig insuline en helpt de suikerspiegel onder controle te houden. Een eiwitrijk dieet is dus goed voor diabetespatiënten

Bevordert de gezondheid van neuronen in de hersenen

Studies tonen aan dat proteinen helpen bij het stimuleren van gezonde hersenfuncties en daardoor het leren en onthouden van dingen bevorderen. In feite helpen eiwitten bij de vorming van neuronen in de hersenen die de functies soepel uitvoeren. Bonen zijn een rijke bron van eiwitten en een zeer goede vegetarische voeding. Ze zitten ook vol vezels die goed zijn voor de neurologische gezondheid.

Vertragen het verouderingsproces

Aminozuren helpen bij het ontgiftingsproces en helpen ook bij het aanmaken van glutathion dat helpt bij het verminderen van kankerverwekkende stoffen in ons lichaam. Het helpt dus het verouderingsproces te vertragen door de algehele gezondheid van het lichaam te verbeteren. Soja, ook wel vegetarisch proteine genoemd, is goed om het verouderingsproces te vertragen. Soja is rijk aan eiwitten en is heel goed voor het hart. Slechts 20 gram soja per dag kan helpen om een goede gezondheid te behouden.

Verbeterd immuunsysteem dankzij proteine

Proteinen helpen om het immuunsysteem veel sterker te maken, want antilichamen die vechten tegen verschillende ziekten bestaan uit eiwitten. Onze antilichamen bestrijden vreemde lichamen die antigenen worden genoemd en deze vreemde lichamen veroorzaken infecties en ziekten in ons lichaam. Antilichamen helpen dus ziekten te voorkomen door ons immuunsysteem te versterken en maken ons immuun voor verschillende ziekten. Melk en bijproducten daarvan, zoals kaas en yoghurt, zijn uitstekende eiwitbronnen. Ze zijn ook rijk aan alle mineralen en voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Yoghurt is rijk aan probiotische bacteriën die goed zijn voor de spijsvertering en daardoor het immuunsysteem verbeteren.

Eiwitten helpen bij de hormoonbalans

Verschillende hormonen zijn opgebouwd uit aminozuren die verschillende belangrijke functies in ons lichaam vervullen. Enzymen zijn eiwitkatalysatoren die helpen bij de balans van deze hormonen. Ze helpen ook bij het uitvoeren van verschillende chemische reacties die in ons lichaam plaatsvinden. De werking van hormonen is direct of indirect afhankelijk van proteine.

Proteine is goed voor je haar

Gezond haar hangt af van onze dagelijkse proteien name. Proteine helpt bij het voorkomen van haarschade en daarom bevatten veel haarverzorgingsproducten eiwit. Studies tonen aan dat keratine, een proteine dat helpt bij het voorkomen van haaruitval en ook helpt om het haar glanzend en gezond te maken. Eieren zijn rijk aan keratine en het vormt een zeer gezonde en goedkope complete voeding. Het is verrijkt met omega-3 vetzuren en men gelooft dat een ontbijt onvolledig is zonder eieren. Eieren helpen bij het voorkomen van haarschade

Proteine maakt de huid gezond

Een gezonde huid heeft meer eiwitten nodig en dit kan worden bereikt met behulp van meer zeevruchten in je dieet. Vis is een uitstekende bron van eiwitten. Vis zoals zalm is rijk aan omega-3 vetzuren en dat is heel goed voor de huid. Het heeft zeer weinig vet in vergelijking met vlees.

Elimineert angst

Proteine helpt bij het verminderen van angst- en depressieniveaus. Amandelen, walnoten en cashewnoten zijn goed voor de gezondheid en helpen bij het verminderen van angst. Ze zijn rijk aan proteine en magnesium, die helpen bij het behoud van een gezond neurologisch systeem.

Gebruik van proteinen

Eiwitten zijn zeer nuttig voor ons lichaam. Ze genereren energie door belangrijke chemische reacties uit te voeren en helpen ons lichaam om verschillende taken uit te voeren. Ze bevorderen groei- en herstelmechanismen in ons lichaam en helpen de stofwisseling van ons lichaam te verbeteren. Proteinen helpen bij de vorming van neuronen, die op hun beurt signalen doorgeven van het ene deel naar het andere deel van het lichaam. Ze bevorderen ook de spiermassa en versterken zo onze spieren. Eiwitten worden door hormonen, weefsels, spieren en organen gebruikt om verschillende functies uit te voeren. Eiwitten doen dus alle belangrijke functies in ons lichaam. Eiwitten worden door ons lichaam omgezet in glucose die de voor ons lichaam benodigde energie opwekt.

Proteine bijwerkingen

Veel mensen die een zeer goede spiergroei willen, springen op het nemen van een proteine dieet dat veel bijwerkingen in het lichaam veroorzaakt. Te veel consumptie van alles is slecht en kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties. Eiwitrijke/lage koolhydraten diëten worden ook beschouwd als een afslanktechniek en veel mensen beginnen zonder advies van een arts of voedingsdeskundigen veel proteine te consumeren.

De inname van proteine moet veel lager zijn dan die van koolhydraten en wanneer mensen een grotere hoeveelheid proteine innemen; verandert hun metabolisme in een toestand die ketose heet, wat betekent dat het lichaam overgaat van het verbranden van koolhydraten als brandstof naar het verbranden van zijn eigen vet. Ketose onderdrukt de eetlust en mensen gaan minder eten. Het komt ook voor bij diabetes en het verstoort de afvoer van vocht door het lichaam, waardoor het lichaamsgewicht afneemt.

Oorsprong proteine

Veel mensen die een zeer goede spiergroei willen, springen op het nemen van een proteine rijk dieet dat veel bijwerkingen in het lichaam veroorzaakt. Te veel consumptie van alles is slecht en kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties. Een eiwitrijk/arm koolhydraatdieet wordt ook beschouwd als een afslanktechniek en veel mensen beginnen zonder advies van een arts of voedingsdeskundigen veel eiwitten te consumeren.

De inname van proteine moet veel lager zijn dan die van koolhydraten en wanneer mensen een grotere hoeveelheid proteine innemen; verandert hun metabolisme in een toestand die ketose heet, wat betekent dat het lichaam overgaat van het verbranden van koolhydraten als brandstof naar het verbranden van zijn eigen vet. Ketose onderdrukt de eetlust en mensen gaan minder eten. Het komt ook voor bij diabetes en het verstoort de afvoer van vocht door het lichaam, waardoor het lichaamsgewicht afneemt. Al met al biedt eiwit wel nieuwe inzichten in onze gezondheid.