TAEC
Image default
Afvalverwerking

Wat moet je doen met afvalolie?

Na van een heerlijke maaltijd te hebben genoten, rijst de vraag hoe de gebruikte olie moet worden verwijderd. Door het bijvoorbeeld in de gootsteen te gooien, kan het milieu ernstige schade worden toegebracht.

 

De olie is niet biologisch afbreekbaar en heeft een groot vervuilend effect: een correcte verwijdering helpt bij het ophalen en verwijderen van afval. Als het afkoelt, begint de olie zich te nestelen in het leidingsysteem. Voor je het weet, heb je een verstopping die moeilijk te verhelpen is. Probeer de verstopping niet te verwijderen met een chemisch middel, want dit zal alleen maar een bijtende stof toevoegen die de leiding verder kan beschadigen. Je zult waarschijnlijk een ervaren loodgieter nodig hebben om dit allemaal af te handelen.

Waarom is bakolie schadelijk voor het milieu?

Aangezien afgewerkte olie zeer verontreiniging is, mag deze in geen geval in de gootsteen, in de afvoer, in het toilet of zelfs in de bodem worden gedeponeerd. Dat komt doordat het in contact met de bodem een soort film vormt die verhindert dat plantenwortels op natuurlijke wijze het water opnemen dat zij nodig hebben. Een kleine hoeveelheid olie kan tientallen liters water ondrinkbaar maken.

Correct weggooien van afgewerkte olie

Laat de olie afkoelen en giet dan al het vet in een bak die weggegooid kan worden. Als hij vol is, doe hem dan in een plastic zak om lekken te voorkomen en gooi hem bij het organisch afval.

 

Nadat het meeste vet is verwijderd, veegt je met een papieren doekje alle potten en schalen af die met de olie in aanraking zijn geweest, voordat je ze in de gootsteen afwast. Zelfs kleine hoeveelheden achtergebleven vet zijn gevaarlijk voor jouw sanitair omdat het zich in de loop van de tijd ophoopt. Je kunt de afvalolie laten afvoeren bij een inzamelcentrum, als er een in de buurt van jouw huis is.

Hoe kan gebruikte olie worden gerecycleerd?

Voor het geval je zich afvraagt: kan afgewerkte olie worden gerecycleerd als ze op de juiste manier wordt verwijderd? Het antwoord is ja: dankzij het werk van bedrijven die gespecialiseerd zijn in speciaal afval, kan afgewerkte olie worden omgezet in smeermiddelen, verf en olie voor landbouwmachines, en ook in biobrandstof.

 

De correcte verwijdering van gebruikte olie helpt niet alleen het milieu, maar ook onze economie: door het op de juiste manier te verwijderen, krijgt afval een nieuw leven. Om de olie te kunnen recyclen, moet je voedseldeeltjes verwijderen. Bewaar het dan in een gesloten container en lever het in bij het inzamelpunt.