TAEC
Image default
Woning en Tuin

Zolder isoleren met noppenfolie

In huizen gaat veel warmte verloren via het dak. Warmte stijgt op en kan via kieren en gaten in de zolder naar buiten toe ontsnappen. En jij maar stoken met die hoge kosten van tegenwoordig! Isolatiemaatregelen zijn nog behoorlijk prijzig, maar ja, dat geldt natuurlijk ook voor de energie die het kost om je huis warm te houden. Misschien is er een tussenoplossing die minder geld kost. Veel mensen gebruik noppenfolie om de zolder mee te isoleren. Dat is een stuk goedkoper dan traditionele isolatiematerialen. Maar hoe goed werkt het? Is het een realistische isolator? En zo ja, hoe breng je het dan aan?

Kun je de zolder isoleren met noppenfolie?

Isolatiewaarde wordt afgemeten aan de hand van de dikte van het materiaal en de mate waarin het materiaal warmte geleidt. Bij het eerste betekent dit, dikker is beter. Daarom is bijvoorbeeld je winterjas dikker dan je zomerjas. Hierin werkt noppenfolie minder goed aangezien het niet zo dik is als bijvoorbeeld glaswol.

Wat het tweede betreft wil je juist een zo laag mogelijk getal. Materiaal dat warmte slecht geleidt zorgt er bij een isolator juist voor dat het binnen blijft. In de noppen op de folie zit stilstaande lucht en stilstaande lucht geleidt geen warmte. In die zin is noppenfolie dan ook wel bruikbaar als isolatiemateriaal.

Noppenfolie voor zolderisolatie: de praktijk

In de meeste gevallen wordt noppenfolie in combinatie met andere isolatiematerialen gebruikt. Omdat het zo flexibel is kun je het bijvoorbeeld uitstekend gebruiken rondom een dakraam, waar je met andere isolatiematerialen spleten of kieren open houdt. Ook in combinatie met een luchtspouw of een extra aluminium laag is noppenfolie te gebruiken als isolatiemateriaal. Zorg er wel voor dat je altijd voldoende ventilatie aanbrengt anders kan er schimmel vormen en dat kan de structuur van het dak aantasten.

TIP: Noppenfolie is in verschillende diktes verkrijgbaar. Kies altijd voor de dikste soort voor een hogere isolatiewaarde. Kijk ook of je noppenfolie met een extra schuimlaag of noppenfolie met een aluminiumlaag kunt vinden voor een nog beter resultaat.

Andere voordelen van noppenfolie bij het isoleren van het dak

Zolang je aan bepaalde voorwaarden voldoet werkt noppenfolie uitstekend als (ondersteunend) isolatiemateriaal voor je dak. Maar daarnaast zijn er nog een aantal voordelen te noemen die het zeker de moeite waard maken om noppenfolie te gebruiken op de zolder.

  • Noppenfolie is wind- en waterdicht waardoor de weersinvloeden via kieren en gaten minder vrij spel hebben op de zolder
  • Juist vanwege de geringe dikte en de flexibiliteit is noppenfolie uitermate geschikt bij kleinere zolders met minder ruimte
  • De kosten van een rol noppenfolie van 25 vierkante meter zijn vergelijkbaar met de prijs van 1 vierkante meter glaswol

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel genoeg informatie om je zolder te isoleren met noppenfolie. Neem bij twijfel of wanneer je behoefte hebt aan extra informatie contact op met een leverancier.