TAEC
Image default
Meubels

8 stijlvolle en praktische ideeën voor het inrichten van kleine woonkamers

Dat je woonkamer wat aan de kleine kant is, wil niet zeggen dat je het moet stellen met een ruimte die krap en ongenaakbaar aanvoelt. Er zijn tal van mogelijkheden om je kleine woonkamer om te toveren tot een gastvrije en stijlvolle ruimte. Om je te helpen alle inspiratie op te doen die je nodig hebt, in dit blog de top 8 van stijlvolle en toch praktische ideeën voor het inrichten van kleine woonkamers. Dit zijn de belangrijkste factoren om te overwegen:

Kies lichte kleuren voor de muren

Donkere kleuren hebben de neiging om ruimtes kleiner te doen lijken, dus als het gaat om het inrichten van kleine woonkamers, is het veel veiliger om het bij lichte kleuren te houden. Door de muren in bleke tinten te schilderen, zoals wit, crème en grijs, krijgt de kamer een licht, luchtig en open gevoel en wordt ook voorkomen dat de kamer benauwd aanvoelt.

Gebruik spiegels om ruimte te creëren

Door spiegels strategisch in de kamer te plaatsen, creëer je meteen de illusie van ruimte. Spiegels weerkaatsen het licht in de kamer, waardoor de illusie ontstaat dat de kamer groter is, terwijl de ruimte er ook helderder uitziet en een decoratief accent krijgt. Er is online een gevarieerd aanbod te vinden van spiegels voor alle kleine woonkamers, van decoratieve wandspiegels tot spiegels over de hele lengte. Een spiegel is een doeltreffende manier om de ruimte op te fleuren zonder deze te overvol te maken.

Wees slim met verlichting

Een kamer die goed verlicht is, lijkt altijd groter dan een kamer die donker en groezelig aanvoelt. Daarom is een van de favoriete ideeën voor het inrichten van kleine woonkamers het gebruik van gevarieerde verlichting. Door het licht op verschillende hoogtes te plaatsen, wordt de blik door de kamer geleid, waardoor deze groter en luchtiger aanvoelt.

Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht

Laat zoveel mogelijk natuurlijk licht de kamer binnen door de ramen te accentueren. Rolluiken en jaloezieën zijn een geweldig idee voor het inrichten van kleine woonkamers, omdat ze privacy bieden zonder te veel raamruimte in beslag te nemen en het natuurlijke licht te blokkeren. Hoe meer natuurlijk licht de kamer binnenkomt, hoe lichter en luchtiger deze zal aanvoelen.

Durf te kiezen voor een vloerkleed

Het lijkt misschien contra-intuïtief, maar het gebruik van een groot vloerkleed is een van de favoriete ideeën voor het inrichten van kleine woonkamers. Grote tapijten trekken de blik verder en geven het gevoel dat er meer ruimte is dan er in werkelijkheid is. Vermijd kleine vloerkleden, want die hebben het tegenovergestelde effect, waardoor de kamer beperkter aanvoelt.

Slimme opbergers installeren

Als het gaat om het inrichten van kleine woonkamers, is elke opbergruimte die je kunt vinden kostbaar. Daarom is het de moeite waard om eens te kijken naar slimme opbergoplossingen. Multifunctionele meubels zoals media-units en dressoirs met ingebouwde opbergruimte zijn perfect voor kleine ruimtes.

Ruil een bank in voor fauteuils

Als je niet genoeg ruimte hebt om een bank te plaatsen zonder dat hij al te veel plaats inneemt, ruil hem dan snel in voor een paar lekker zittende fauteuils. Ze bieden net zo veel comfort, echter zonder de kamer al te vol te laten lijken. Extra voordeel? Je kunt een fauteuil veel makkelijker verplaatsen als je eens zin hebt in wat anders.

Setje salontafeltjes

De laatste (maar zeker niet minder belangrijke) tip voor het inrichten van kleine woonkamers is het plaatsen van een setje salontafeltjes. Deze zijn perfect geschikt voor kleine kamers omdat ze veel individuele tafelruimte bieden zonder een groot deel van de kamer in beslag te nemen. Bovendien kunt je ze naar believen in de kamer verplaatsen en individueel gebruiken als bijzettafel.