TAEC
Image default
Telefonie

Onbekend bellen via betaalnummers (0906)

Onbekend bellen naar online diensten via betaalnummers


Het online netwerk is tegenwoordig van allerlei soorten producten en diensten thuis. Van eten bestellen op huisadres en het aanschaffen van elektronica en kleding tot het onlinspelen van spelletjes, online daten en spirituele hulp. Alles lijkt mogelijk via het rijk van het internet. Veel van deze diensten worden aangeboden tegen een betaling en zo is ook het spelen van kansspelen, online daten en spirituele hulp mogelijk via betaalnummers. Deze betaalnummers werken via het principe dat mensen een vast bedrag per minuut betalen om toegang te krijgen tot de desbetreffende website. Zolang er gebeld wordt, heb je toegang tot de website en kun je deelnemen aan de online dienst. Wanneer je de verbinding verbreekt, beëindigt de sessie automatisch. Een simpel systeem zou je zeggen. Maar hoe zit het nou met betaalnummers? Wat is er allemaal mogelijk? En welke regels zijn er allemaal verbonden aan betaalde informatienummers?

Betaalde informatienummers: hoe en wat?

Wanneer jij toegang wilt krijgen tot een bepaalde dienst op het internet, kun je dit doen via betaalnummers. Hierbij betaal je kosten voor de tijd die jij gebruik maakt van de online service. Zolang je belt naar het informatienummer, heb je toegang tot de dienst. Deze nummers beginnen vaak met 0900, 0906, 0909 of 18. De bedrijven die deze diensten leveren via de nummers zijn echter wel verbonden aan regels. Hierbij horen dat de aanbieder van de online dienst bekend moeten maken wat bedrijf is, wat de belangrijkste kenmerken van de aangeboden dienst zijn en wat de kosten van het bellen naar het nummer zijn.

Wat zijn de kosten van betaalnummers?

Wanneer je een betaalnummer belt, zul je eerst te horen krijgen wat het gaat kosten, waarna je kunt betalen. Als je het gestelde tarief op dat moment te hoog vindt, kun je altijd nog ophangen, waarbij je dus niks hoeft te betalen. Hoeveel je moet betalen hangt af van het betaalnummer en je abonnement. Je betaalt hierbij twee tarieven:

 • Het beltarief. Dit zijn de normale kosten voor het bellen, waarbij de hoogte afhangt van je abonnement.
 • Het informatietarief. Dit is het bedrag dat je betaalt voor de informatie of dienst waar jij toegang tot hebt zolang je belt. Het bedrijf dat achter dit nummer zit, bepaalt zelf hoe hoog het informatietarief is. Dit kan bijvoorbeeld een bedrag per minuut zijn, maar ook per gesprek.

Soms is er ook sprake van een starttarief, waarbij je een bedrag via je telefoonrekening moet betalen.

Bij het bellen van informatienummers moet je goed opletten voor dure doorschakel diensten. Wanneer je een telefoonnummer op internet zoekt, moet je ervoor zorgen dat je het juiste zoekresultaat gebruikt, omdat bovenaan vaak nummers staan van dure diensten die je doorverbinden, maar daarna een hoog tarief in rekening brengen. Vergelijk de zoekresultaten goed en bel niet zomaar een nummer uit het bovenste lijstje. Instanties, zoals de Belastingdienst, klantenservices en de politie bieden hun eigen nummers gratis aan of in ieder geval tegen een goedkoper tarief.

Wanneer je een vraag hebt of juist een klacht over een geleverde dienst of product na de aankoop hiervan, kun je vaak terecht bij een klantenservice. Dit is een dienst waar bedrijven geen extra kosten voor in rekening mogen brengen en hiervoor hoef je dus alleen normale belkosten te betalen.

0900-nummers omzeilen?

Veel bedrijven werken met dure 0900-nummers, betaalnummers dus. Hierdoor kunnen ze wat extra geld verdienen aan het oplossen van problemen van klanten. Er is echter een manier waardoor deze nummers omzeild kunnen worden. Hiervoor is een app ontwikkeld die beschikbaar is voor op je telefoon, of je nou een telefoon met Android of iOS hebt. Bij Android is de app gratis, maar met reclame, en bij iOS kost de app 89 eurocent. Na het downloaden van de app kun je in het beginscherm de naam van het desbetreffende bedrijf of de instelling invullen, waarna je het 0900-nummer krijgt te zien en het alternatieve nummer. Via dit alternatieve nummer kun je meteen naar het bedrijf bellen en zit je niet vast aan kosten. Het nummer kun je tevens opslaan in je contacten om eventueel later te gebruiken. Er is ook een refresh-functie waardoor de meest actuele nummers binnengehaald kunnen worden. Hiermee kun je nummers met 18, 0900, 0909 en 0906 omzeilen, en nog veel meer.

0906 met code?

Wanneer je hebt besloten te betalen via een 0900-nummer dan kan dit op twee manieren.

 • De standaardvariant. Hierbij bel je naar een nummer van een bedrijf dat jou een dienst gaat leveren, waarbij je toegang krijgt tot de dienst door een code in te voeren. Dit is de meest gebruikte variant. Op de website van de aanbieder worden de betaalcode en het te bellen nummer getoond. Dit nummer bel je en je toetst de betaalcode in. Je kan gebruik maken van de website tot je het gesprek wil beëindigen, waarbij je de betaling kunt afronden via dezelfde website. Dit wordt gebruikt in het geval van een betaling per minuut.
 • De pincode variant. Bij deze variant lees jij, als beller, een code op die vervolgens wordt ingevoerd op de website. Op de website van de aanbieder wordt het te bellen nummer getoond. Dit nummer bel je, waarbij je een pincode krijgt opgelezen. Deze pincode voer je in op de website en dan kun je gebruik maken van de dienst. Dit wordt gebruikt in het geval van een betaling per gesprek.

Wat is er allemaal mogelijk via betaalnummers

Betaalnummers worden, zoals eerder genoemd, door heel veel bedrijven gebruikt. Deze kunnen ingedeeld worden in een aantal categorieën:

 • Advieslijnen, zoals de ANV (Agrarische Natuurvereniging).
 • Amusement en vrije tijd, waaronder attractiepark de Efteling, diverse clubs en golfshops.
 • Auto’s en vervoer, zoals Audi A, het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) en de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).
 • Consumentenproducten, waaronder Sony en Ticketveilingen vallen.
 • Computers, zoals ICTPlan en PC hulp.
 • Diverse producten en diensten, zoals bijvoorbeeld ontbijtservices en andere cateringdiensten.
 • Gezondheid en zorg, zoals Lenzen thuis, Stoppen met roken en klinieken.
 • Horeca, waaronder Sushi Kings.
 • Internet en Media, zoals Hosting en Dixons.
 • Juridisch, waar Letselschade en diverse soorten advocatenkantoren onder vallen.
 • Kunst en cultuur, zoals de Bruna en de Nationale Theater Kassa.
 • Reizen, waaronder Arke Reizen, Ballonvaren, Eurodisney, Landal, Van der Valk en Schiphol.
 • Providers, zoals KPN, UPC en de Belfariek.
 • Telecommunicatie, zoals ACM (Autoriteit Consument & Markt).
 • Werk en onderwijs, waar bijvoorbeeld de FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging) en de leeshulplijn bij horen.
 • Wonen en leven, zoals ID keukens, Ikea, Suitsupply en Direct Wonen.
 • Zakelijk en financieel, zoals de KvK (Kamer van Koophandel) voor een bepaalde regio, Office Centre en Textiel Info.

Populaire diensten via betaalnummers

Op het gebied van betaalnummers kun je aan allerlei diensten meedoen, waaronder online kansspelen. Je kunt via deze nummers onder andere internetcasino’s bezoeken, gokmachines gebruiken en wedden. Het is allemaal anoniem en veilig en voor mensen van 18 jaar en ouder beschikbaar.
Een andere populaire online dienst is online daten, waarbij je ook kan daten via SMS.
Tot slot kiezen veel mensen voor spirituele hulplijnen via betaalnummers.

Daarnaast zijn er nog diesnten die online geheim of anoniem bellen aanbieden.

Het gebruik maken van online diensten via betaalnummers is mogelijk voor allerlei diensten en kan op een veilige manier plaatsvinden, zodat jij krijgt waar je voor betaalt.

https://www.anoniembellen.nl/