TAEC
Image default
Woningen

Bouwkundige inspectie is soort een garantiebewijs

De meest verstandige stap die je als koper of verkoper van een pand kunt nemen is een bouwkundige keuring aanvragen. Dat geldt zowel bij de aankoop van woningen als bedrijfspanden. Een bouwkundige beoordeling is niet alleen nuttig bij bestaande panden, maar ook bij nieuwbouw kan een bouwkundige inspectie fouten aan het licht brengen. Als je op het moment van verkoop of aankoop van een pand de beschikking hebt over een inspectierapport is bekend welke kwaliteit het gebouw heeft. Je hebt dan de zekerheid dat je geen miskoop doet of een te lage verkoopprijs hebt gevraagd.

Wat kost een bouwkundige inspectie?

Voor een bouwkundige inspectie moet je rekenen op een startbedrag van ongeveer € 400. Dat is het standaardtarief voor een gebouw van 400 kubieke meter. Bij grotere gebouwen komt daar per 100 kubieke meter een vast bedrag van € 25 bij. Het is gebruikelijk om bij gebouwen met een inhoud boven de 1.000 kubieke meter een offerte op te vragen alvorens akkoord te gaan met een bouwkundige inspectie. Een bouwkundige keuring lijkt relatief duur, maar is vele malen goedkoper dan dat je wordt geconfronteerd met onverwachte kosten voor het herstel van verborgen gebreken.

Waarom een gecertificeerd bedrijf selecteren?

Een bouwkundige keuring aanvragen doe je uiteraard bij een gecertificeerd en onafhankelijk bedrijf. Dan ben je verzekerd van een kwalitatief goede beoordeling volgens de standaarden die door de wet zijn vastgelegd. Er wordt beoordeeld volgens de voorschriften van de NTA 8060 en de NEN 2767. Bedrijven die gecertificeerd zijn kun je beschouwen als absoluut onafhankelijk. Er is dus geen risico dat er een beoordeling wordt gedaan waarbij de inspecteur een oogje dichtknijpt om mankementen onopgemerkt te laten. Desondanks is het goed wanneer je als opdrachtgever van een keuring aanwezig bent als de inspecteur door het gebouw loopt.

Hoe moet je een bouwkundige keuring aanvragen?

De meeste keuringsbureaus hebben een website waar digitaal een keuring aan te vragen is. Nadat je een verzoek hebt ingediend wordt er contact met je opgenomen. Meestal kan er binnen een paar dagen een afspraak worden gepland om het gebouw te beoordelen. Zoals al is aangegeven is het goed als je daar als opdrachtgever bij aanwezig bent. Dat biedt de mogelijkheid om vragen te stellen aan de inspecteur en om zelf te constateren of er gebreken worden geconstateerd. Je leert tijdens een keuring daarnaast het gebouw goed kennen.

Waar wordt bij een keuring naar gekeken?

Een inspectie van een gebouw is erop gericht om verborgen gebreken aan het licht te brengen. Dat kunnen gebreken in de bouwkundige constructie zijn, maar ook gebreken in het leidingwerk of in de elektrische installatie. Ook de technische voorzieningen voor het leveren van warmte en verse lucht worden tijdens een inspectie bekeken. Als er gebreken worden geconstateerd hoeft dat niet rampzalig te zijn. Soms kan een probleem op een eenvoudige manier worden verholpen. De inspecteur zal aangeven wat zo’n korte termijn reparatie kost. Ook geeft hij aan met welke kosten je op lange termijn rekening moet houden.

Tip: Keuringshuis