TAEC
Image default
Auto's en Motoren

Wat je moet weten over de boete gordel

Geen gordel om; boete gordel. Het dragen van een gordel in de auto is namelijk verplicht. Draag je geen autogordel dan word je bekeurd met een 149 euro boete. Dit boete bedrag is inclusief administratiekosten. De vraag wat en autogordel precies is en wanneer je deze moet gebruiken wordt in dit artikel behandeld. Daarnaast wordt er duidelijk wie er precies in de auto verplicht is een gordel te dragen.

 

Waar moet je opletten als je een boete gordel krijgt?

Een boete gordel is een boete die redelijk wat in het jaar wordt uitgedeeld. Maar dat houdt niet in dat het altijd terecht is. Waar moet je opletten? Het eerste waar je op moet letten is of je staande bent gehouden. Is dit bij jou niet het geval dan wordt de boete vernietigd. Vraag de verklaring van de agent of verbalisant op en kijk goed naar wij hij heeft opgeschreven. Een verbalisant moet namelijk heel goed en duidelijk aangeven wat hij gezien heeft en of je deelnam aan het verkeer. Wordt het niet duidelijk vermeld ook dan kan de boete gordel vernietigd worden.

 

Wat is een autogordel precies en op welke momenten te gebruiken?

De uitleg van een gordel is dat dit een riem is dat de inzittende van de auto beschermt tegen ongelukken. Door het gebruiken van een autogordel zorg je ervoor dat de persoon op z’n plek blijft in de auto. Daarnaast komt zijn of haar hoofd tijdens een ongeluk niet tegen de voorruit aan. Ook wordt de persoon niet door de auto geslingerd. Er is berekend dat een gordel 30 tot 40 procent de kans vermindert op een dodelijk ongeval. Dat maakt een autogordel een goede reden om te dragen op de weg. Het is verplicht om altijd een gordel te dragen waar een zitplaats een gordel heeft. Dat geldt voor zowel voorin als achterin de auto. Zijn op alle zitplaatsen autogordels aanwezig dan mag het aantal passagiers niet groter zijn dan aantal gordels. Het delen van een gordel is dan ook niet toegestaan. Houd je je niet aan de regels dan riskeer je een boete gordel.

 

Wie is verplicht gebruik te maken van gordels?

Kijk je naar volwassenen dan moet iedere volwassenen voor- en achterin een gordel dragen tijdens het rijden. Is een volwassenen kleiner dan 1.35 meter dan is een kinderzitje niet verplicht. Dit geldt namelijk alleen maar voor personen van onder de 18 jaar. Heb je kinderen die kleiner zijn dan 1.35 meter dan is een kinderzitje verplicht. Is je kind langer dan 1.35 meter dan mogen zij ook een autogordel dragen. Gehandicapten en rolstoelgebruikers zijn ook verplicht om een gordel te dragen. Hier moet de bestuurder voor zorgen. Heeft een rolstoelgebruiker een afwijkende lig- of zithouding dan mag de gordel gebruikt worden die vastzit aan het systeem van de rolstoel. Geen gordel is een boete gordel.

 

Onderscheid tussen niet dragen van gordel en onjuist dragen van gordel

Tot slot een puntje waar je op moet letten. Namelijk dat er een verschil zit in het helemaal

niet dragen van een gordel (feitcode R533) en het onjuist dragen van de gordel (feitcodeR535o). Uiteindelijk komt het er op neer dat je tijdens het rijden altijd een gordel moet dragen om een boete gordel te voorkomen. 


In bezwaar bij je boete ga je bij Boetejuristen!