TAEC
Image default
Bedrijven

De houten kerstboom: een onmisbaar onderdeel van kerstmis

Kerstmis een tijd van vreugde, maar het is ook een tijd van tradities. Naar buiten gaan, een grote boom omhakken om hem naar de woonkamer te slepen, zodat we hem kunnen versieren met lichtjes, ballen, vogels en vlaggen voordat we er cadeautjes onder leggen. Voor veel mensen is de kerstboom een onmisbaar onderdeel van Kerstmis.

Vandaag de dag hoef je gelukkig niet altijd zelf een boom om te hakken, maar kun je gemakkelijk een mooie houten kerstboom kopen. Bij de aanschaf van een kerstboom kan het echter wel eens gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet en niet weet welk type boom het beste past bij de kersttradities van je gezin. We helpen je graag een beetje op weg!

Nordmann: een van de populairste sparren

De Nordmann is een van de populairste sparrensoorten die als kerstboom wordt gebruikt. Deze fijnspar, soms de ‘Noorse spar’ genoemd, is vaak symmetrisch en heeft zachte, glanzende en diepgroene naalden. De zachte naalden maken de boom bijzonder geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Dit type boom gaat lang mee in de woonkamer, wat hem perfect maakt voor wie de kerstboom lang wil laten staan.

Kenmerkend voor de Nordmann spar is dat hij veel takken heeft die vrij dicht bij elkaar zitten. Voor sommigen is dit precies hoe een kerstboom eruit zou moeten zien. Maar voor anderen betekenen de nauwsluitende takken dat het moeilijk kan zijn om alle kerstboomversieringen aan te brengen. Dus als jij een van degenen bent die elke keer dat de versiering voor de kerstboom van het plafond moet worden gehaald, verhuisfeesten voor vrienden en familie moet houden, dan is de Nordmann spar waarschijnlijk niet de boom voor jou.

De fijnspar: een lekker geurende spar

De fijnspar heeft meer ruimte tussen de takken, dus er is genoeg ruimte voor allerlei glitters. Het ruikt ook lekker naar sparren. De boom heeft kleine stekelige naalden, dus je moet een beetje voorzichtig zijn met het ophangen van kerstballen en ventershuizen. Deze spar is een vrij populaire keuze voor een kerstboom. Velen geloven zelfs dat dit de “originele” kerstboomvariëteit is, en het wordt genoemd in veel van de oude verhalen over Kerstmis, ook in het sprookje van H.C. Andersens ‘The Fir Tree’.

Centrale verwarming en de daaraan gerelateerde stijging van de temperatuur binnenshuis heeft er echter toe geleid dat de spar niet zo lang meegaat in de woonkamer als in de tijd van H.C. Andersen. Het huidige binnenklimaat zorgt ervoor dat het hout snel uitdroogt en zijn naalden afwerpt. Daarom is de spar waarschijnlijk het beste voor die gezinnen die alleen rond kerstavond de kerstboom hebben staan. Je kunt de levensduur van de boom echter verlengen door deze in een kerstboomvoet met water te plaatsen. Een kerstboom kan tot een liter water per dag opnemen, dus geef hem goed water. Je kunt natuurlijk ook de radiatoren uitzetten en de kerst zoals vroeger in de kou houden.

Nobilis of zilverspar: bijzonder mooie zilverachtige tint

Zilverspar, ook wel Nobilis genoemd, is ook een populaire kerstboom. Hij is zelfs iets specialer dan de twee bovengenoemde. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben de naalden van het hout een zilverachtige tint en dat maakt het bijzonder mooi. De boom doet sterk denken aan de Nordmann, met lange zachte naalden en nauwsluitende takken. De zilverspar gaat echter nog langer mee in de woonkamer, dus als je graag je kerstboom tot Pasen laat staan, dan is de zilverspar de perfecte keuze. Het kan echter een uitdaging zijn om mooie exemplaren van deze sparrensoort te vinden. Daarom wordt zilverspar vaak gebruikt als decoratief groen in adventskransen en dergelijke.

Blauwe en Servische spar, uitstekende alternatieven

De naalden van de Blauwe spar hebben een duidelijke blauwe tint. Het hout is bijna piramidevormig en de naalden steken uit. Blauwe spar wordt in vergelijking met de Nordmann of Nobilis niet zo vaak gebruikt als kerstboom, maar kan wel een alternatief zijn voor de andere soorten. Veel oudere tuinen in Denemarken bevatten een blauwe spar, die als een potentiële kerstboom kan worden gebruikt. In Duitsland worden veel blauwe sparren verkocht, vaak als kleinere bomen in potten, die na de kerst uitgeplant kunnen worden. een ander alternatief is de Omorika, ook wel Servische spar genoemd vanwege zijn slanke vorm. De naalden zijn donkergroen met aan de onderzijde een witte streep wax. Het hout is erg smal en daardoor geschikt voor kleine woonkamers en/of kleine gezinnen. Omorika is in een hechte familie met sparren en houdt de naalden slechter vast dan Fijnspar en Nobilis.

Geniet van jouw eigen houten kerstboom!

Als je eenmaal de juiste boom hebt gevonden en hij thuis in de woonkamer staat, is het belangrijk dat er minimaal 20 centimeter vrij is onder de onderste takken. Op die manier zorg je ervoor dat er genoeg ruimte is om spullen in de kerstboomvoet te zetten. Je kunt natuurlijk ook een beetje out of the box denken en creatiever zijn met je kerstboom. In de tijd voor de Tweede Wereldoorlog was het voor veel gezinnen te duur om een echte kerstboom te kopen. Daarom besloten ze hun eigen kerstbomen te maken, bijvoorbeeld een bezemsteel met boerenkool en wat takken. Een kerstboom hoeft in ieder geval geen spar te zijn die tot aan het plafond reikt. Er zijn verschillende soorten coniferen die geschikt zijn als kerstbomen: steek de lichtjes van je houten kerstboom aan en bewonder je kerstboom met al zijn pracht als hoogtepunt van kerstavond!