TAEC
Image default
Bedrijven

De meest gemaakte fouten in de boekhouding

Tijdens het bijhouden van de boekhouding worden nog wel eens fouten gemaakt. Dit zijn vaak dezelfde moeilijkheden waar tegenaan wordt gelopen door ondernemers. In deze blog delen wij de meest voorkomende gemaakte fouten in de boekhouding.

Fout 1: zakelijk en privé niet voldoende gescheiden gehouden

Wanneer je je eigen onderneming inschrijft bij de kamer van koophandel, raden wij je aan direct een zakelijke bankrekening te openen. Dit is een must, wanneer je een serieuze onderneming start. Dit zorgt ervoor dat er geen verwarring komt tussen zakelijke- en privéuitgaven. Ga dus geen zakelijke betalingen doen met jouw privérekening.

Fout 2: niet-kloppende facturen versturen

Fouten die gemaakt worden bij het versturen van facturen zijn: niet-kloppende data, verkeerde btw-tarieven of missende informatie. Dit onderdeel is erg belangrijk voor het bijhouden van de administratie. Ook kan dit ervoor zorgen dat je boetes krijgt van de belastingdienst, omdat de facturen niet alle vereiste gegevens bevatten.

Fout 3: je administratie niet op orde hebben

Als ondernemer moet je aan erg veel dingen denken. De beste tip om je administratie overzichtelijk te houden is om gebruik te maken van een online administratiepakket te nemen. Veel dingen worden hier automatisch doorgevoerd en berekend en dat voorkomt een hoop extra invoeren of rekenen.

Fout 4: onjuistheden in de btw-aangifte

Ook dit blijft voor veel ondernemers een lastig onderwerp. Let erop dat je de juiste btw-tarieven invoert voor zowel de verschillende dienste die je levert als op de inkomende facturen.

Wat betreft de btw-aangifte zelf: vergeet dit niet op tijd te doen! Deze is voor bijna alle ondernemers verplicht vier keer per jaar te doen voor een bepaalde datum. Het is belangrijk dat je je zaakjes op orde hebt en alles netjes invoert.

Fout 5: onjuist doorberekenen van kosten

Mensen die kosten maken en dit doorberekenen aan opdrachtgevers, vergeten vaak dat ze hier ook btw aan toe moeten voegen. Meestal bedraagt deze gewoon 21%.

https://www.stip-t.nl/administratiepakket/