TAEC
Image default
Financieel

De meest voorkomende cryptofraude & hoe ze te vermijden

Met de toenemende populariteit van cryptocurrency’s is het geen verrassing dat oplichters misbruik willen maken van nietsvermoedende beleggers. Hier volgen enkele van de voorkomendste crypto-zwendel en hoe je ze kunt vermijden.

Pump-and-Dump Regelingen

Een van de voorkomendste zwendels in de cryptowereld is het pump-and-dump schema. Bij een pump-and-dump schema werkt een groep beleggers samen om de prijs van een cryptocurrency kunstmatig op te drijven door het in grote hoeveelheden te kopen. Dit drijft de vraag op en zorgt ervoor dat de prijs stijgt. Als de prijs zijn hoogtepunt heeft bereikt, verkoopt de groep zijn bezit, waardoor de prijs crasht. Degenen die geen deel uitmaken van de groep blijven achter met waardeloze tokens.

Om niet opgelicht te worden in een pump-and-dump schema, doe je eigen onderzoek voordat je in een cryptocurrency investeert. Vermijd het kopen in een cryptocurrency die zwaar gepromoot wordt zonder zelf onderzoek te doen. Wees sceptisch over beloften van snelle en gemakkelijke winsten. En tenslotte, investeer niet meer dan je je kunt veroorloven te verliezen. Enkele munten die je zelf kunt onderzoeken zijn bijvoorbeeld grote munten als Bitcoin of nieuwkomers zoals NEER crypto.

Piramide- en Ponzi-constructies

Crypto-piramideschema’s werken op bijna dezelfde manier als traditionele piramideschema’s. Bij een piramidespel worden rekruten in een community commissies beloofd voor elke nieuwe persoon die ze in het stelsel brengen. Naarmate er meer mensen worden aangebracht, nemen de uitbetalingen toe. Deze schema’s zijn echter afhankelijk van een steeds groter wordende pool van nieuwe rekruten om door te gaan en uiteindelijk storten ze in als er geen nieuwe mensen meer zijn om in te brengen.

Crypto Ponzi schema’s werken op een vergelijkbare manier, maar in plaats van nieuwe leden te werven, worden beleggers opbrengsten beloofd uit winsten die gemaakt worden door handel of andere middelen. Ook deze regelingen storten uiteindelijk in als er geen geld meer is om rendementen uit te betalen.

Beide soorten constructies zijn illegaal en degenen die ze uitvoeren kunnen worden vervolgd voor fraude. Om te voorkomen dat je wordt opgelicht door een piramide- of Ponzi-schema, moet je elke investeringsmogelijkheid vermijden die een gegarandeerd rendement belooft of waarvoor je nieuwe leden moet werven. Zoek daarom een crypto community Nederland dat betrouwbaar en eerlijk is.

Valse ICO’s en beurzen

Initial coin offerings (ICO’s) zijn een populaire manier geworden voor cryptostarters om geld in te zamelen, maar helaas blijken veel ICO’s nep te zijn. Nep ICO’s beloven vaak onrealistische rendementen of proberen bekende ICO’s na te bootsen om investeerders te verleiden hen geld te geven. Een andere veel voorkomende zwendel zijn valse cryptocurrency-beurzen die lage tarieven en snelle transacties beloven, maar vervolgens het geld van gebruikers stelen. Om te voorkomen dat je wordt opgelicht door een nep ICO of exchange, moet je je onderzoek doen voordat je in een ICO investeert en alleen gerenommeerde exchanges gebruiken, zoals Binance of KuCoin.

Conclusie

Met de opkomst van cryptocurrencies komt een toename van crypto-zwendel. Oplichters profiteren van beleggers door onrealistisch hoge rendementen te beloven of door bekende projecten na te bootsen. Wees op je hoede voor deze oplichters en laat je niet misbruiken. Doe je eigen onderzoek en investeer alleen in gerenommeerde projecten om jezelf te beschermen tegen frauduleuze activiteiten.