TAEC
Image default
Zakelijke dienstverlening

De verschillen tussen een boekhouder en een accountant

Heb je er wel eens over nagedacht om jouw administratieve taken uit te besteden? Uiteindelijk blijkt het allemaal iets lastiger dan het in de eerste instantie leek. Dan ben je vast ook de woorden ‘boekhouder’ en ‘accountant’ tegen gekomen. Misschien was het niet heel duidelijk wat nou precies het verschil is tussen die twee. De auditor gooit daar nog meer verwarring in. Maar maak je geen zorgen, ondanks dat ze erg op elkaar lijken zijn er toch duidelijke verschillen.

 

Scholing

Om boekhouder te worden, volg je een opleiding in de richting van administratie. Echter is de titel boekhouder niet beschermd, en kan in feite iedereen een boekhouder zijn – ook zonder relevante opleiding. Met accountant zit dit anders. De titel ‘accountant’ is wel beschermd. Iedere accountant is ingeschreven bij de Nationale Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en werkt bij een accountantskantoor.

 

Je kunt een opleiding tot accountant volgen. Na het afronden van deze opleiding, wordt er van de NBA van elke accountant verwacht dat er 20 uur per jaar besteed wordt aan bijscholing aan jezelf. Dit wordt ook wel permanente educatie genoemd. Accountants hebben een aansprakelijkheidsverzekering, die zij verplicht moeten hebben. Boekhouders kunnen deze verzekering ook nemen, maar zijn hier niet tot verplicht.

 

Taken van boekhouders en accountants

De taken van een boekhouder lijken in principe veel op die van een accountant. De twee doen dan ook veel dingen samen en stemmen hun werk op elkaar af. Er zijn een aantal taken die zowel boekhouders als accountants uitvoeren:

 

– Het inrichten en bijhouden van de boekhouding

– Het opstellen van jaarrekeningen

– Het samenstellen en indienen van belastingaangiften

– Het opstellen van facturen

 

Daarnaast zijn er ook taken die alleen accountants uitvoeren. Zo is het voor boekhouders niet toegestaan om accountantsverklaringen af te geven. Nadat een accountant een financieel rapport heeft nagekeken of samengesteld, geeft hij een verklaring af. Boekhouders doen dit niet. Tijdens een wettelijke controle wordt er door een accountant gekeken of de gegevens in de jaarrekening hetzelfde zijn als in de werkelijkheid. Er wordt onder andere gekeken naar inkoop en verkooptransacties en er worden analyses gemaakt. Hierna wordt de controleverklaring afgegeven.

 

Kosten

Over het algemeen hebben accountants een hoger uurtarief dan boekhouders. Zij hebben een hogere opleiding gevolgd en mogen andere taken uitvoeren. Echter heb je niet altijd een accountant nodig en een boekhouder wel, waardoor die kosten uiteindelijk minder zijn.

https://nl.ageras.com