TAEC
Image default
Woning en Tuin

De voor- en nadelen van een lichtkoepel op je overdekte patio

Patio’s zijn er in alle soorten en maten. Afgezien van het bieden van privacy, zijn deze overkappingen een bijzonder onderdeel van het ontwerp van de buitenruimte van jouw woning. Als het om terrasoverkappingen gaat, dan biedt dit verschillende praktische mogelijkheden, maar er zijn er maar weinig zo luxueus als die met een lichtkoepel.

Het installeren van een lichtkoepel op jouw patio biedt veel onmisbare voordelen. Van comfortabele buitenomstandigheden tot het openen van jouw outdoor ruimte, je zult nooit spijt krijgen van het toevoegen van een koepel aan jouw terras.

Iedereen houdt van lichtkoepels. Of niet soms?

Er bestaat dan ook geen twijfel over het feit dat een koepel op je overdekte patio als bijzonder gunstig gezien wordt, vanwege haar vermogen om veel natuurlijk licht binnen te laten. Overdekte veranda’s en patio’s kunnen soms behoorlijk donker zijn. Door hun plaatsing aan het plafond zijn deze koepels hier ook veel efficiënter in dan mogelijke ramen of openingen aan de zijkanten.

Lichtkoepels hebben daarnaast het potentieel om het ontwerp van een patio drastisch te verbeteren. Of als het belangrijkste ontwerpkenmerk van een terrasoverkapping fungeren. Traditioneel werden deze koepels in ruimtes geplaatst, die anders geen toegang tot natuurlijk licht zouden hebben.

De invloed van een lichtkoepel op het licht en de luchtstroom

Afhankelijk van de oriëntatie en de grootte van de gebruikte lichtkoepel, kan het zijn dat je een patio krijgt die gewoon te licht is. Wanneer de zon direct op je koepel schijnt, dan kan de ruimte eronder op bepaalde momenten van de dag praktisch onbruikbaar worden.

Hoewel deze overvloed aan zonnestralen in sommige ruimtes een redder in nood kan zijn, kan het ook tot mogelijke problemen leiden die verband houden met het binnenbrengen van te veel licht en warmte in jouw terrasruimte. Je terras kan bij te veel warmte al snel oncomfortabel zijn om te gebruiken. Houd hier zeker rekening mee wanneer je een koepel plaatst.

Maar een lichtkoepel die geopend kan worden, biedt zelfs in de buitenruimtes ook voordelen als het om ventilatie gaat. Want of je nu een gesloten veranda of een open patio hebt, passief lucht kunnen verplaatsen is altijd een grote troef.

Warmte stijgt immers op en kan zo onder een dak vast komen te zitten. Dit gebeurt zelfs als er een briesje langs waait. Maar het openen van een luchtafvoer door het dak laat deze warme lucht aangenaam ontsnappen en trekt zelfs koelere lucht de ruimte in. Dit kan zo, zelfs op benauwde dagen zonder wind, een prettige luchtbeweging creëren!

Een lichtkoepel: een bijzonder krachtig ontwerpelement en hulpmiddel

Zo kunnen we stellen dat een lichtkoepel een krachtig ontwerpelement is en een belangrijk hulpmiddel om daglicht in een ruimte te integreren. Tenminste, als het op een weloverwogen plek geplaatst is, een goede beglazing heeft en correct is gemonteerd om zo lekkage te voorkomen.

 

Het hebben van een patio voegt niet alleen waarde toe aan jouw woning, maar biedt je tegelijkertijd een perfecte ruimte om te ontspannen. Door een koepel aan jouw patio toe te voegen, wordt je achtertuin zonder meer naar een hoger niveau getild. Haal op deze wijze ook het meeste uit je terrasoverkapping en geniet van alle geweldige voordelen die deze functie kan bieden.