TAEC
Image default
Woning en Tuin

Wist je dit over warmtepompen?

De warmtepomp is een alternatief dat vaak wordt genoemd bij het vervangen van een cv-ketel. Belangrijkste voordeel is dat je daardoor je woning duurzamer kunt verwarmen en dat scheelt uiteindelijk in je energieverbruik. Wanneer je een volledig elektrische warmtepomp hebt en je kookt gasloos, dan heb je helemaal geen gasaansluiting meer nodig. In dit artikel zetten we een aantal interessante wist-je-datjes op een rij over de warmtepomp.

Vanaf 2026 zijn warmtepompen de norm

Vanaf 2026 kom je er niet onderuit om duurzamer je woning te verwarmen wanneer je je cv-ketel vervangt. De overheid stelt dat warmtepompen de norm zijn en dat je dus min of meer verplicht bent om te kijken naar zo’n duurzaam alternatief. Dat kan ook een aansluiting op het warmtenet zijn, zoals stadsverwarming. 

Warmtepompen kunnen ook koelen

We hebben deze zomer al veel warme dagen gehad. En dan is het goed om te weten dat veel warmtepompen ook de functie hebben om je woning te verkoelen. Hiervoor gebruiken water/water warmtepompen het koele water vanuit een bron en de lucht/water warmtepompen geeft via de buitenunit warmte af aan de buitenlucht en zorgt er zo voor dat het binnen koeler wordt. De compressor van de warmtepomp gebruikt hiervoor wel een kleine hoeveelheid energie. Het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de isolatie van je woning.

Met een all-electric warmtepomp bespaar je 100% op je gasverbruik

Vervang je je cv-ketel door een volledig elektrische ofwel all-electric warmtepomp, dan bespaar je 100% op je gasverbruik. Dat is een aanzienlijke besparing en kan je op de lange termijn geld opleveren. Als je daarnaast ook nog zonnepanelen hebt, dan kun je het stroomverbruik van je warmtepomp opvangen en van je woning een nul-op-de-meter woning maken.

Er zijn warmtepompen die kunnen samenwerken met je cv-ketel

Misschien is je cv-ketel nog niet aan vervanging toe en vind je het zonde om deze al weg te doen. In dat geval is er ook een oplossing in de vorm van hybride warmtepompen. De cv-ketel hoeft in deze combinatie alleen bij te springen bij pieken en deze zorgt ook voor het verwarmen van water. Dit zorgt al voor een aanzienlijke besparing in je gasverbruik en je kunt dan later altijd nog overstappen op volledig elektrisch verwarmen.

Er zijn nog meer voordelen van een warmtepomp

In dit artikel komen al een aantal voordelen van een warmtepomp naar voren. We zetten ze nog even voor je op een rij en vullen deze aan met nog meer voordelen:

  • Een warmtepomp bespaart energie

  • Een warmtepomp is milieuvriendelijk

  • Veel warmtepompen kunnen ook koelen

  • Een warmtepomp zorgt voor constante verwarming

  • Een warmtepomp zorgt ervoor dat je huis een beter energielabel krijgt

  • Je kunt in aanmerking komen voor subsidie voor een warmtepomp

 

Het is dus goed om de warmtepomp in overweging te nemen voor het duurzaam verwarmen en koelen van je woning. Neem het op in je duurzame stappenplan en kijk goed wat voor jouw woning de beste oplossing is. Lees ook hoe je kunt besparen met energiezuinige apparaten en hoe je kunt besparen op je renovatiekosten.