TAEC
Image default
Auto's en Motoren

Economisch total loss of technisch total loss; het verschil uitgelegd!

Ben je met jouw auto in het water terechtgekomen? Heb je jouw auto tegen een boom aangereden? Ben je op de snelweg in een flink ongeluk terechtgekomen? Of heb je op welke andere manier dan ook veel schade aan jouw auto aangericht? Daar zit je uiteraard nooit op te wachten. Je wilt mogelijk het liefst dat de schade hersteld wordt, maar dat wordt niet meer in alle gevallen gedaan.

In bepaalde gevallen wordt besloten om de auto total loss te verklaren. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen economisch total loss en technisch total loss. Beide vormen van total loss hebben zo hun eigen kenmerken.

Technisch total loss

Heb je een dusdanig ernstig ongeluk gehad dat het chassis of de carrosserie van jouw auto vervormd is? Of heeft jouw auto in de brand gestaan of langdurig in het water gelegen? In al deze situaties kan de auto technisch total loss verklaard worden. Dit is het geval als het niet meer mogelijk is om de auto weer in oude ere te herstellen; hierbij wordt uiteraard met de gewenste veiligheid rekening gehouden.

Economisch total loss

Had jij gister een auto met een dagwaarde van 10.000 euro? Heb je echter vandaag een ongeluk gehad waardoor de auto nog maar een waarde van 7.500 euro heeft? Dit verschil wordt dan naast de reparatiekosten gelegd. Is het verschil van 2.500 euro hoger dan de reparatiekosten? Dan wordt er besloten om de auto niet meer te repareren en dus om de auto economisch total loss te verklaren.

Voordat een auto economisch total loss verklaard wordt, wordt er eerst naar het totaalplaatje gekeken. Zo wordt uitgebreid de dagwaarde bestudeerd, maar ook wat de reparatiekosten zijn. Uiteindelijk wordt puur op basis van de financiële cijfers een keuze gemaakt met betrekking tot herstel óf het total loss verklaren van de auto.

Geld verdienen aan jouw schadeauto? Is jouw auto total loss verklaard? Wil je echter wel nog iets aan jouw auto verdienen? Dat is mogelijk door jouw sloopauto verkopen Rotterdam. Met jouw schadeauto verkopen, weet je nog een paar honderd euro te vangen voor jouw auto die total loss verklaard is. Bovendien weet je hiermee direct ook dat jouw auto nog ingezet gaat worden voor een ander doel, indien daar mogelijkheden voor zijn!