TAEC
Image default
Vakantie

Gewoontes in de Spaanse cultuur

Elk land heeft zo zijn eigen normen en waarden en ook zijn eigen gewoontes. Gewoontes kunnen per land heel erg verschillen. Of je nou naar Spanje gaat voor vakantie of om er te wonen, het is altijd goed om te weten wat de gewoontes van het gastland zijn. Lees het artikel verder voor de gewoontes van Spanje. Wil jij in Spanje gaan wonen en ben je nog op zoek naar een woning? Villa Nova Spain kan jou daarbij helpen!

Elkaar begroeten 

In Spanje begroeten ze elkaar heel anders dan wij dat in Nederland doen. In Nederland geven wij elkaar drie kussen op de wang of schudden we elkaars handen. In Spanje geven ze elkaar twee kussen op de wang. Spanjaarden kussen vaker dan dat ze elkaar een hand geven. 

Laat gaan eten 

In Spanje zijn de restaurants later geopend, maar ze sluiten ook later. Dit komt doordat de Spanjaarden op hele andere tijden eten dan de de rest van Europa. In Spanje wordt er later gegeten. Spanjaarden eten ook meestal vijf maaltijden op een dag. Het bijzondere is dat er twee keer ontbeten wordt en twee keer warm gegeten wordt. De meeste maaltijden die gegeten worden, zijn lichte maaltijden. Er worden daarom meerdere maaltijden op een dag gegeten. Het avondeten wordt altijd pas na negen uur gegeten. 

Het doen van een siësta

Een siësta wordt na de lunch gedaan als de zon zijn hoogste positie heeft bereikt. Door het vermijden van het warmste moment van de dag, besparen de Spanjaarden hun energie. De Spanjaarden werken wel langer door. Veel musea en winkels sluiten dan hun deuren, zodat ze tijd hebben om even een dutje te doen. In de Spaanse cultuur is het nemen van een siësta en het sluiten van de deuren een gewoonte. Ook staan de Spanjaarden bekend om altijd te laat te zijn. Er wordt door de Spanjaarden gewoon niet zoveel naar de klok gekeken. 

Druiven op oudjaarsavond

Op oudejaarsavond komen de Spanjaarden samen op pleinen om het oude jaar uit te wuiven en belangrijke onderdelen hiervan vormen de kerkklokken en druiven. Precies om twaalf uur middernacht slaan de klokken twaalf keer en op iedere klokslag moet je een druif eten. Lukt dit dan staat er voor jou een voorspoedig jaar te wachten. Dit is een traditioneel bijgeloof.

Het Spaans buitenleven

Spanjaarden houden van het buitenleven en dat is ook logisch met dat lekkere klimaat. Veel Spanjaarden staan op de stoep een praatje te maken met elkaar of genieten van het heerlijke weer buiten. Ze zijn dus het liefste te vinden in de buitenlucht.