TAEC
Image default
Bedrijven

Gezondheid op het werk

Veel bedrijven hebben er wel eens last van: een medewerker meld zich ziek. Dit is natuurlijk heel erg normaal en dat kan ook best af en toe gebeuren, mensen kunnen nou eenmaal ziek worden. Niet alleen voor de medewerker maar ook voor de werkgever kan dit lastig zijn. Voor de werkgever kan een ziekmelding best wat problemen opleveren, je mist namelijk een werkkracht op de dag van ziekmelding. Het beste is dus om ziekmeldingen te voorkomen op de werkvloer, maar hoe kan je dat het beste doen? Wij hebben het voor je uitgezocht. Wil je meer weten hierover? Lees dan snel verder.

 

Ziekmelding op de werkvloer

Ziekmeldingen horen er nou eenmaal bij op de werkvloer. Er zijn sommige medewerkers die zich slechts een keer per jaar ziekmelden, en er zijn werknemers die zich met enkele regelmaat ziekmelden. Dit verschilt natuurlijk ook erg per persoon, de ene persoon komt nog werken met koorts en de andere persoon meld zich al ziek met een snot neus. Als werkgever moet je het altijd doorgeven wanneer een medewerker ziek is, het is dan ook noodzaak om dit bij te houden om zo misbruik van ziekmeldingen te kunnen voorkomen. Dit is erg belangrijk, omdat ziekmelden echt alleen bedoeld is voor als je ziek bent. Sommige mensen maken hier helaas misbruik van wanneer zij niet willen werken.

 

Hoe voorkom je ziekmeldingen?

De beste aanpak om ziekmeldingen tegen te gaan is natuurlijk om ervoor te zorgen dat je op de hoogte bent van de gezondheid van je werknemers. Een mogelijke optie hiervoor is PMO. Wat is PMO? PMO staat voor Preventief Medisch Onderzoek, dit wordt ook wel een healthcheck genoemd. Hiermee breng je de gezondheidsrisico’s van de werknemers in kaart en heb je hierdoor een goed overzicht van de gezondheid van de werknemers. Dit geeft hen ook de kans om eventuele persoonlijke situaties aan te geven die hun gezondheid beïnvloeden. 

 

Andere manieren om je werknemers gezond te houden

Je kunt natuurlijk niet alles doen om ervoor te zorgen dat je werknemers gezond blijven, maar er zijn zeker wat dingen die jij als werkgever kan doen. Zorg bijvoorbeeld voor gratis fruit op het werk, zo stimuleer je jouw werknemers om gezond te eten en dit zorgt ervoor dat ze voldoende vitamines binnen krijgen. Ook is een gezonde werkomgeving belangrijk, denk hierbij aan goed geventileerde werk ruimtes en fijne bureaus met de juiste goed zittende bureaustoelen.