TAEC
Image default
Bedrijven

Het vrachtauto aanhanger rijbewijs (CE) halen

Om het vrachtauto aanhanger rijbewijs (CE) te behalen, moet je al eerst in het bezit zijn van het normale vrachtauto rijbewijs (C). Chauffeurs met een CE rijbewijs mogen de weg op met een combinatie van vrachtauto en aanhanger. De aanhanger kan ook een trekker met oplegger combinatie zijn.

Voor vrachtautochauffeurs is het noodzakelijk om ook een code 95 cursus te volgen. Dit is nodig voor alle chauffeurs in het goederen- en personenvervoer. Code 95 is een soort bewijs van vakbekwaamheid. Dit vergroot ook de kansen op een baan. Een chauffeur die in het bezit is van het vrachtauto aanhanger rijbewijs (CE) en code 95, is namelijk voor bijna alle transportklussen inzetbaar.

Theorieopleiding en het praktijkexamen

Voor het behalen van het CE rijbewijs, zul je ten eerste een theorie opleiding moeten volgen. Dit bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over verkeer en techniek. Hier leer je vooral wat er van je verwacht wordt in de praktijk met betrekking tot veilig rijden, laden, lossen en het koppelen en ontkoppelen van je aanhanger. In het tweede deel van de theorie leer je vooral over administratie zaken. Voor beide delen moet je een examen afleggen.

Het praktijkexamen bestaat uit rijlessen op besloten terrein en openbare weg. Je zul bijzondere verrichtingen moeten kunnen uitvoeren voordat je überhaupt op praktijkexamen mag. Het examen duurt ongeveer anderhalf uur. Het begint met de controle van jouw voertuig en alle benodigde papieren. Daarna zul je de combinatie of aanhanger moeten koppelen. Hierna moet je kunnen laten zien dat je veilig aan het verkeer kunt deelnemen. Wanneer je dit behaald hebt, ben je in het bezit van het vrachtauto aanhanger rijbewijs (CE).

https://eurotransportcollege.com/vrachtauto-aanhanger-rijbewijs/