Rioleringsproblemen kunnen voor veel ongemak zorgen, van verstoppingen tot nare geuren in huis. Het is een van die dingen die vaak pas opvalt wanneer er al problemen zijn ontstaan. Gelukkig kun je met de juiste kennis veel problemen voorkomen of snel verhelpen. In deze blog leggen we uit wat de oorzaken zijn van rioleringsproblemen, hoe je deze kunt oplossen, en wanneer het tijd is om een professional in te schakelen.
Veelvoorkomende oorzaken van rioleringsproblemen
Rioleringsproblemen worden vaak veroorzaakt door een opeenhoping van materialen die niet in het riool thuishoren. Denk hierbij aan vetresten, etensresten, en vochtige doekjes. Ook boomwortels die in de leidingen groeien, kunnen verstoppingen veroorzaken. Daarnaast kunnen leidingen na verloop van tijd slijten of beschadigd raken, wat leidt tot lekkages en verzakkingen.
Een verstopt riool kan ook ontstaan door foutief gebruik van de afvoer. Veel mensen spoelen bijvoorbeeld vet of olie door de gootsteen. Zodra deze vloeistoffen afkoelen, stollen ze en vormen ze een blokkade in de leidingen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een totale verstopping van het riool.
Wat te doen bij een verstopping?
Het eerste wat je kunt proberen bij een verstopping is het gebruik van een ontstopper. Dit werkt vaak goed bij kleine verstoppingen in bijvoorbeeld de gootsteen of het toilet. Mocht dit niet helpen, dan kun je ook proberen om een mengsel van heet water, soda, en azijn door de afvoer te gieten. Deze combinatie kan vetresten oplossen en de doorstroming verbeteren.
Voor hardnekkige verstoppingen is het echter vaak nodig om een professionele loodgieter in te schakelen. Zij beschikken over speciale apparatuur, zoals een rioolveer of een hogedrukreiniger, om zelfs de meest hardnekkige blokkades te verwijderen. Bovendien kunnen zij met camera-inspectie precies vaststellen waar het probleem zit, wat tijd en kosten kan besparen.
Preventie van rioleringsproblemen
Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om verstoppingen en andere rioleringsproblemen te voorkomen. Spoel bijvoorbeeld geen vet, olie, of etensresten door de gootsteen. Gebruik eventueel een zeefje in de gootsteen om etensresten op te vangen. Ook is het verstandig om geen vochtige doekjes of ander niet-afbreekbaar materiaal door het toilet te spoelen.
Daarnaast kan het helpen om eens in de zoveel tijd preventief heet water door de afvoer te spoelen. Dit helpt om eventuele vetresten die zich aan de wanden van de leidingen hebben gehecht, los te maken. Voor huishoudens met veel bomen in de tuin is het raadzaam om regelmatig een inspectie van de leidingen te laten uitvoeren om te controleren op wortelgroei.
Wanneer een loodgieter inschakelen?
Als je merkt dat het water in de gootsteen, douche, of toilet steeds langzamer wegloopt, is het verstandig om niet te lang te wachten met het inschakelen van een professional. Ook terugkerende verstoppingen, nare geuren, of borrelende geluiden uit de afvoer zijn signalen dat er iets mis is met het riool.
Een professionele loodgieter kan de situatie goed inschatten en de juiste maatregelen nemen om verdere problemen te voorkomen. Door tijdig hulp in te schakelen, kun je grotere schade en daarmee gepaard gaande kosten voorkomen.
Conclusie
Rioleringsproblemen zijn vervelend, maar kunnen in veel gevallen voorkomen worden door bewust om te gaan met wat je door de afvoer spoelt. Mocht er toch een verstopping optreden, dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt proberen. Voor hardnekkige problemen is het echter altijd verstandig om een loodgieter in te schakelen om verdere schade te voorkomen.
|