TAEC
Image default
Zorg

Hoe ga je om met ontstoken tandvlees?

Omsteken tandvlees is altijd een vervelend kwaal waar je liever niet mee te maken wilt hebben. Echter, kan het toch gebeuren dat je hier last van krijgt. Is dat het geval? Dan is de vraag natuurlijk; hoe ga je ermee om? Het beste zou natuurlijk zijn om deze situatie simpelweg te voorkomen maar als het dan toch zover is zijn er een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je niet al te veel last hebt van je ontstoken tandvlees. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat het goed verzorgt zodat de ontsteking niet erger wordt. Wil je graag weten hoe je omgaat met ontstoken tandvlees? Lees dan verder.

 

Hygiëne

De eerste en eigenlijk de beste tip is dat je het tandvlees schoonhoudt. Het ontstoken tandvlees is ontstaan doordat het tandvlees hoogstwaarschijnlijk in eerste instantie niet goed verzorgd werd. De hygiëne was dus niet op het niveau waar het moest zijn. Door je tandvlees goed te onderhouden wanneer het ontstoken is geef je het tandvlees ruimte om te herstellen. Dit kan je te doen door goed te poetsen, dat wil zeggen minimaal 2 keer per dag 2 minuten lang per keer. Je zou ervoor kunnen kiezen om een extra moment in te stellen wanneer je een ontsteking hebt. Een andere manier om je tandvlees schoon te houden is door te flossen of te stoken. Dit wordt vaak over het hoofd gezien maar het houdt je tandvlees wel sterk. Ook kun je gel gebruiken om je tandvlees sneller te laten herstellen

 

De mondhygiënist

Het wordt overigens ook geadviseerd om 1 keer per half jaar een afspraak te maken bij de mondhygiënist. Deze kan namelijk de situatie goed beoordelen en kan peilen wanneer er sprake is van ontstoken tandvlees, daarnaast kan hij/zij advies geven. Wanneer je tandvlees al ontstoken is het ook verstandig om een afspraak te maken, helemaal wanneer het erg pijn begint te doen.

 

Wat je niet moet doen

Er zijn een aantal dingen die je beter niet kunt doen om je gebit goed te onderhouden. Zo is roken bijvoorbeeld niet goed, dit is natuurlijk algemeen bekend. Heb je dus vaak last van ontstoken tandvlees? Stop dan met roken. Wat je ook beter niet kunt doen om je tandvlees te verzorgen is het gebruiken van mondwater. Veel mensen gaan hier de fout in, maar mondwater heeft een negatief effect op ontstoken tandvlees, je kunt dit dus het beste vermijden. Wanneer je ontstoken tandvlees te heftig wordt, maak dan direct een afspraak bij de dokter.