TAEC
Image default
Woningen

Welke verschillende soorten dekbedden zijn er?

Misschien ben je wel opzoek naar een dekbed of ben je simpelweg benieuwd naar het antwoord op de vraag welke verschillende soorten dekbedden er zijn. Wat de reden ook mag zijn, met dit artikel ben je op het juiste adres. Het is namelijk zo dat er best een aantal verschillende opties zijn, met ieder zijn eigen voor- en nadelen. Hoe het precies zit lees je in dit artikel. Ben jij dus benieuwd? Lees dan vooral verder.

 

Materialen

Waar veel mensen in eerste instantie naar kijken als het gaat om verschillende dekbedden, is dat het type materiaal. Dit valt goed te verklaren natuurlijk. Het type materiaal zegt al snel veel over hoe warm het dekbed is en hoe goed het isolerende vermogen is. Het zegt daarnaast ook iets over de luxe. Een aantal bekende materialen zijn onder andere: dons, voor het donzen dekbed, dit is een vulling die veel gebruikt wordt voor de warmere dekbedden.  Dons houdt warmte namelijk goed vast. Ook heb je materialen als wol, katoen, bamboe, kameelhaar. Een veel gebruikt materiaal is synthetische vulling, vaak om de reden dat het simpelweg praktisch is. Deze dekbedden zijn namelijk gewoon te wassen in de wasmachine, voor veel mensen dus ideaal.

 

Hoe warm is het dekbed?

Om antwoord op deze vraag te kunnen geven moeten we eerst kijken naar de warmteklasse van de dekbedden. Er is hier namelijk een verdeling in te maken. De meest voorkomende manier om onderscheid te maken zijn de zogeheten warmteklassen. Er zijn in totaal 4 klassen, oplopend van warm tot koel.

Warmteklasse 1: winter+, het beste geschikt voor hele koude winterdagen

Warmteklasse 2: winter, ook goed geschikt voor in de winter. Ideaal voor Nederlandse winters.

Warmteklasse 3: lente/herfst dekbed. Dit type is ook goed geschikt als 4 seizoenen dekbed

Warmteklasse 4: zomerdekbed, perfect voor warme zomerdagen wanneer je een goede balans van koelheid en warmte wilt.

 

 

Luxe

Zoals hierboven ook aangegeven wordt; het materiaal van het dekbed zegt vaak ook wat over luxe. Een goed eenden donzen of ganzen donzen dekbed is luxer dan een wollen dekbed en heeft daardoor ook vaker een steviger prijskaartje. Dat neemt niet weg dat wol ook erg goed kan zijn. Materialen als kameelhaar zijn over het algemeen minder goed verkrijgbaar. Dit materiaal is dan ook te labelen als luxe. Wat vaak voorkomt bij luxe dekbedden is dat er bij het dekbed een matchend hoofdkussen hoort.